Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt strul med Dreamlinern

Förseningar och teknikstrul har kantat den prestigefulla
Dreamlinerns väg. Nu ställer japanska ANA in flygningar med Boeings
nya plan.

Boeing har haft en lång rad svårigheter med sin nya modell 787 Dreamliner. Mer än 50 flygbolag har tillsammans beställt 850 stycken, bland annat British Airways, Norwegian och Etihad. Japanska Al Nippon Airways är en av de största kunderna. Men nu ställer företaget in hela 1 700 flygningar med Dreamlinern, under april och maj. Beslutet kommer efter att ett batteri på en Japan Airlines 787 fattade eld tidigare i år och tvingade planet att göra en nödlandning, varpå planen togs ur bruk, skriver The Telegraph. Boeing har meddelat en åtgärdsplan för att rätta till problemen med batterierna.

Om de amerikanska flygmyndigheterna, FFA, går med på åtgärden beräknar Boeing att Dreamlinerplanen ska kunna vara tillbaka i luften i mitten av april, enligt Travel News.

Norwegians plan försenade

Andra flygbolag har också haft problem med planen, United Airlines ställde nyligen in sina Dreamlinerflygningar fram till juni och Polens nationella flygbolag LOT kommer inte att använda 787:an före oktober. Norwegian har flaggat för en eventuell försening av Dreamlinern. Tanken var att Boeing skulle leverera dem i slutet av april, och en andra leverans i juni. Företaget har inte gjort någon skriftlig bekräftelse på en försening men Norwegian ordnar nu med ersättningsflygplan för linjerna mellan New York och Bangkok, från slutet av maj.

- Jag har stor förståelse för att våra kunder som har sett fram emot att flyga med Dreamlinern de första veckorna är besvikna. En eventuell försening är utanför vår kontroll och vi ber om ursäkt till alla våra passagerare för att Dreamlinern kanske inte är klar till lanseringen, säger Norwegians VD Bjørn Kjos.

Fakta

+Bränsleförbrukningen på Dreamlinern uppges vara 20 procentlägre än liknande plan i samma storlek. Planet är alltsåbränslesnålt och kostnadseffektivt.