Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förundersökningen om dödsfallet i fyllecell läggs ner

Annons

– Det finns inte någon anledning att fullfölja förundersökningen. Det säger åklagare Maria Sterup om beslutet att lägga ned förundersökningen om tjänstefel.

25 augusti valde åklagare Maria Sterup att lägga ned förundersökningen gällande tjänstefel när en man i 25-årsåldern avled i fyllecellen i Avesta polishus 12 maj.

– Det finns inget som tyder på att någon uppträtt felaktigt, säger Maria Sterup.

Sedan förundersökningen öppnades 16 maj har en brottsplatsundersökning gjorts i cellen mannen hittades död, en rättsmedicinsk undersökningen av den avlidnes kropp har genomförts och åklagaren har förhört de personer som var i kontakt med mannen innan han dog.

Maria Sterup vill inte lämna några fler detaljer kring varför förundersökningen lades ned.

– Jag kan inte kommentera mer än vad som står i beslutet, säger hon.

Utvecklingen på polisstationerna i Dalarna har gjort att Lars Lindahl, chef för polisområde Dalarna, agerat.

– Jag har fattat beslut om att vi ska försöka att få till en läkarundersökning av den omhändertagna oftare, säger Lars Lindahl.

Men han ser att det i dag finns problem med detta. För det första är det svårt för den enskilda polisen att fatta ett beslut om den omhändertagna personen ska köras till läkare eller till polishuset.

– Vi är inte duktiga på detta och vi har inte någon utbildning.

Just nu pågår även ett arbete som har som mål att förbättra omhändertagandet av berusade personer.

– Regeringen har gett pengar och uppdrag till kommuner, landsting och polisen att få fram en bättre hantering av LOB. Det pågår ett projekt i Dalarna kring detta, förklarar Lars Lindahl.

Projektet syftar till att få till ett helhetsgrepp kring detta och införa så kallade tillnyktringsenheter, TNE, runt om i landet.

– Projektet började 2014, har pågått under 2015 och ett förslag till politikerna ska lämnas in 2016. När de fattat beslut ska det genomföras, säger Lars Lindahl.

Han tror att just TNE är viktiga för att förbättra vården av berusade.

– Med dagens ordning är det svårt att få till läkarundersökningar. TNE-platser är en framgångsfaktor. Då får man dessutom in den omhändertagna personen i missbruksvården, säger Lars Lindahl.

Annons