Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart – anfallsstjärnan kommer hem till VSK efter utlandsspel i Holland: "Älskar Västerås"

VSK Fotboll har landat en tung sommarvärvning.
Förre anfallsstjärnan Emir Smajic är klar.
– Jag påbörjade något här 2012 som aldrig riktigt avslutades, säger forwarden som ansluter från holländska Achilles ’29 .

Annons

För dig som pluskund: Sporten analyserar värvningen av Smajic – och luftar fler namn som kan bli aktuella

Till säsongen 2012 gjorde dåvarande sportchefen Haci Aslan en av sina bästa värvningar under sin tid i VSK.

Han valde att satsa på Emir Smajic som fastnat på bänken i Sirius.

Det blev braksuccé. Den vindsnabbe forwarden hade snudd på lekstuga i flera matcher och piskade in nio mål på tolv matcher.

VSK hade inte råd att skriva kontrakt med Smajic mer än över vårsäsongen. Och till hösten flyttade han till Östersund och sköt upp laget till superettan.

– Det var egentligen i VSK som jag slog igenom. Jag kom hit från Sirius där jag inte fick spela kontinuerligt, vilket var ganska frustrerande för mig. Vi skrev ett kortare kontrakt då jag precis hade varit skadad, så det var en chansning både för mig och för VSK. Men jag trivdes bra och hade en tränare (Erik Acar) som trodde på mig, säger Smajic i ett pressmeddelande.

Totalt blev det 51 matcher och 17 mål för ÖFK. Han gjorde 31 matcher i superettan varav 14 från start.

Smajic spelade nio allsvenska matcher under 2016 varav fyra från start.

– Jag var i Östersund i fyra år och gick från division 1 till Allsvenskan. Sommaren 2016 bröt jag mitt kontrakt med ÖFK då jag kände att jag behövde en förändring, jag hade gått igenom några tunga korsbandsskador och kände att jag behövde en ny kick.

Emir Smajic under sin tid i Östersund.

Hösten 2016 spelade han för Brommapojkarna under avancemanget till superettan. Och under våren 2017 har han varit utomlands i Holland och spelat för Achilles ’29 med 14 matcher och fyra mål som facit.

– Vi försökte rädda kvar Achilles i andradivisionen i Holland, men klubben fick ett straff från förbundet på tre poängs avdrag och laget åkte ur.

Smajic har inte spelat under de två senaste månaderna. Och hade egentligen inte siktet inställt på att spela i Sverige under hösten.

– Jag var egentligen inte intresserad av den svenska marknaden nu under sommarfönstret, jag hade som mål att stanna utomlands. När jag lämnade Sverige så var jag ganska trött på svensk fotboll, men det fanns två klubbar som jag kunde tänkta mig att återvända till i Sverige och VSK var en av dessa.

Kontraktet är skrivet på 2,5 år över säsongen 2019. En skadefri Smajic blir tveklöst en injektion i jakten på superettan.

– Jag älskar Västerås och jag kände att VSK har något intressant på gång. Det finns en kultur i klubben som väldigt få andra klubbar har, oavsett serie. Den här klubben ska upp, det är inget snack om saken och jag vill vara en del av det. Jag har varit med om att gå upp tre gånger tidigare och det är en känsla som inte går att beskriva och det är något jag vill uppleva i den här klubben.

Smajic fortsätter:

– Min flickvän är från Västerås och har sin familj här, så när vi har haft semester så har vi åkt hit och jag har försökt matcha in det med matcher som VSK haft.

– Jag har nån typ av förkärlek för den här klubben, trots att jag bara var här i fyra månader. Nu kände jag att det var dags att ta steget igen. Jag påbörjade något här 2012 som aldrig riktigt avslutades.

VSK Fotbolls ena sportsligt ansvarige, Ado Sadzak, säger så här om värvningen:

– Vi är såklart glada att en spelare med den rutinen och erfarenheten vill komma till oss. Vi vill bygga långsiktigt och med vår värdegrund som mall i vårt samtal, det blir lättare när spelare inte ser det som något problem. Emir var här för fem år sedan och idag har han en helt annan mogenhet och erfarenhet. Han har spelat i Superettan, Allsvenskan och utomlands och är en spelare som kommer höja truppen både på och utanför planen.

Smajic gör sin första träning med VSK under tisdagen. Forwarden hinner inte bli spelklar till bortamötet mot Umeå FC på söndag.

Emir Smajic

För dig som pluskund: Sporten analyserar värvningen av Smajic – och luftar fler namn som kan bli aktuella

Fakta – det här är Emir Smajic

Född: 3 februari 1989

Längd: 196 cm

Position: Anfallare

Moderklubb: Märsta IK

Tidigare klubbar: Gamla Upsala SK, IK Sirius, VSK Fotboll, Östersunds FK, IF Brommapojkarna, Achilles ’29

Aktuell: VSK Fotbolls andra nyförvärv, återvänder till VSK efter fem år

Kontraktslängd: 2,5 år

Mer läsning

Annons