Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tränaren nöjd med nya serien för Västanfors – som förbereder sig för fullt för tvåan

Ett förslag på serieindelning är här för Västanfors fotbollsdamer – och tränaren Pelle Olander är belåten.
Samtidigt pågår truppbygget inför nästa säsong, och det kan vara en betydligt krångligare uppgift.
– Det är inte så att det flyttar in fyra duktiga fotbollstjejer till Fagersta bara sådär, säger Olander.

Annons

Största delen av den gångna säsongens trupp kommer att följa med Västanfors till division 2.

Efter en finfin säsong tog sig Västanfors IF upp till division 2 efter en serieseger. Nu väntar en ny verklighet för spelarna i klubben, och i dagarna kom ett förslag på serieindelning för kommande säsong.

Västanfors har placerats i division 2 Västra Svealand, tillsammans med lag från Dalarna, Örebro och Värmland. Och det är en placering som lagets tränare Pelle Olander känner sig nöjd över.

– Jag har ingen supertydlig uppfattning sportsligt, men spontant känns det ändå bra i stället för Uppland/Stockholmsserien. Jag tycker nog det ändå, jag hade nog valt det om jag fick välja, säger Olander till Sporten.

Vet du om det finns en ekonomisk skillnad i vilken serie ni hamnar i?

– Det är ju resor det handlar om, men jag tror inte att det är någon jätteskillnad. Det blir ett par resor till södra Dalarna, Örebro och några längre till Värmland. Annars hade det varit mer jämnlångt till Uppland och Stockholm, så jag tror att det jämnar ut sig ganska bra i slutändan.

Vilka lag har du koll på i serien?

– Jag har ju en uppfattning om några lag. Ett par lag från vår division 3-serie, Sturehov som gick upp förra säsongen och IFK Hallsberg för två år sedan. Hallsberg har gått bra, vi hade ju jämna matcher med dem, de kan ha landat på en 5-6 plats. Sturehov åkte ur direkt, med nöd och näppe. Avesta AIK har jag lite koll på också, de klarade sig med några poängs marginal. Jag tror inte att de håller särskilt mycket högre standard än vad vi gör.

FAKTA: Så ser förslaget för Västanfors division 2-serie ut

Avesta AIK

Falu BS FK

Gustafs GoIF 2

Korsnäs IF FK

IFK Munkfors

Säffle FF

Torsby IF

Västanfors IF FK

IF Eker Örebro

IFK Hallsberg FK

Ny säsong innebär som bekant inte bara en ny serie, utan också att en trupp ska byggas. Och det står mer eller mindre klart – om än inte oväntat – att ett tungt namn försvinner från laget.

– Det vi vet tappmässigt är att Ida Hyttinen, vår unga landslagstjej, har börjat gymnasiet i Eskilstuna och tränar med Eskilstuna United för fullt. Jag vet att det finns ju såna kontrakt där man kan spela för båda lagen, men jag tror att praktiskt så kommer hon att hamna där nere. De har ju resor och sånt, också. Jag pratade med Lotta Hellenberg i Eskilstuna United, och hon sa att Ida tränar mycket med A-laget där nere och får jättemycket beröm.

Även en annan viktig kugge riskerar att försvinna – men där har Per Olander större förhoppningar.

– Sen finns det risk att vi tappar Helena Löwdahl, vår rutinerade och enda lite äldre spelare vi har haft. Så Ida tror jag att vi tappar, men Helena hoppas jag att vi kan jobba för att få kvar.

Är det några förstärkningar på gång?

– Jag vet att de jobbar med något namn, men kanske främst spelare som haft uppehåll i något år eller två, berättar Olander och fortsätter:

– Utifrån kryllar det ju inte direkt av klubbar i närområdet, så det är ju inte så lätt på det viset. Det är inte så att det flyttar in fyra duktiga fotbollstjejer till Fagersta bara sådär. I en större stad så knyter man kanske till sig intresse om man går upp en division, men det är svårt här.

Är det därför du tänker dig att Stockholmsserien hade varit tuffare?

– Ja, jag tror kanske det, utan att ha så mycket på fötterna. Jag tror det i varje fall. Men det roliga är att vi kan behålla stora delar av truppen, vi har fantastiskt duktiga fotbollstjejer.

Inte heller på ledarsidan är allting klart – faktum är att ingen av Per Olander eller hans tränarkollegor är är helt klara för nästa säsong. Men åtminstone i Olanders fall verkar det främst vara en tidsfråga.

– Vi ska träffas igen och vi ska göra helt klart, men jag lutar åt det absolut. Det lät väldigt positivt i alla fall, så det var väl bara några småsaker vi ska titta på.

Lutar de andra ledarna i gruppen också åt att bli kvar?

– Jag vet att det är ingen av oss som har skrivit på ännu, så det är fortfarande lite kvar innan det blir helt klart. Men för min del lutar det i varje fall åt påskrift, jag kan mest prata för mig själv. Men jag skulle tro och hoppas på att de andra blir kvar också.

Mer läsning

Annons