Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt du behöver veta – så rustar Fagersta Södra för division 3: "Kan räkna med 100 procents publikökning om..."

Ekonomin. Sportsliga förutsättningar. Anläggningar. Möjligheten till publiklyft. Ordförande Leif Westberg berättar om alla detaljer kring Fagersta Södras division 3-avancemang.
– Jag tror att vi kan räkna med 100 procents publikökning om vi går bra, säger han.

Annons

Södra-spelarna från vänster: Artur Poghosyan, Adam Östberg och Jama M Hassan.

Den gångna säsongen snittade Fagersta Södra 157 åskådare i division 4. Det är sjunde bäst av samtliga fotbollslag i Västmanland.

Kommande säsong spelar alltså Södra i division 3 – högsta serien klubben huserar i sedan 1979. Vilket kan innebära ett rejält lyft i åskådarantal.

– Det beror på hur det går för oss. Men man skulle kunna räkna med 50 procents ökning. Går det bra för oss tror jag på en ökning med 100 procent. För om vi ligger i mitten av tabellen, eller högre än så, tror jag definitivt att vi dubblar vårt publiksnitt, säger Leif Westberg.

Han ser extra potential i att fotbollen är största sommarsporten i Fagersta.

– Vi är ohotade som sommarsport och jag tror att det kommer att finnas ett sug under sommaren att gå och se på fotboll, säger Westberg.

I division 3 ingår Fagersta i Svenska Fotbollförbundets serier – i stället för Västmanland som man gjorde under 2016.

Det innebär skärpta krav.

– Vi måste se över en rad saker om vad som gäller för anläggningar, säger Westberg.

Leif Westberg.

Division 3 spelas längre in på hösten än exempelvis division 4. Därför måste Södra ha en reservplan till hemmaarenan Onsjövallen – som uppfyller Svenska Fotbollförbundets krav.

Frågan är om Fagerliden (konstgräs) gör det.

– Duger Fagerlidens som reservplan för matcher på hösten på kvällen? Jag tror egentligen inte att den uppfyller kraven på belysning, så vi lär se över de grejerna. Konstgräset där är dessutom ganska slitet och gammalt. Vår anläggning (Onsjövallen) är inga problem. Men vi kommer säkert att starta serien en vecka tidigare nästa år, och det är inte säkert att det går att spela på naturgräs då. Som sagt – vi måste kolla upp de här grejerna.

Serieindelningen är inte klar ännu. Vad som dock är klart är att Södra får längre bortaresor.

Vilket påverkar klubbens ekonomi.

Hur väl rustat står Fagersta Södra ekonomiskt inför division 3?

– Bra. Vi har en stabil ekonomi och en fantastsikt duktig sportchef som är skicklig på att dra in sponsorpengar. Ekonomin oroar vi oss inte för.

Nykomling i division 3. Fagersta Södras målsättning är att hålla sig kvar.

Vad tror ni om era sportsliga möjligheter i division 3?

– Får vi behålla den trupp vi har nu kommer vi att ha en jättebra grund. Men det vore bra om vi kan bredda den lite grann. Just nu är vi kanske lite sårbara för skador.

Hur tror du att ni kommer att stå er mot division 3-motstånd?

– Jag tror att vi står oss bra. Det tror jag absolut utifrån det vi har presterat i år.

– Jag tror att det blir så oerhört viktigt att få en bra start. Av de lag man sett i Västmanland som gått upp till division 3 är det inte många av dem som har kommit ner i retur direkt.

Mer läsning

Annons