Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnorna hjälper utsatta barn i Kurdistan – via futsalcup i Västerås: "Blivit större än vad vi trott"

Annons

Välgörenhetsprojektet DefendKurdistan har växt lavinartat sedan starten i somras. Nu arrangerar man futsalturneringen Freds Cupen i Västerås – med landslagsstjärnan Victor Nilsson Lindelöf på plats.

- Vi vill göra något roligt och som samtidigt har ett gott syfte. På den vägen är det, säger 22-årige Soran Abdi.

Fotbollsproffset Jiloan Hamad visar upp ett tydligt budskap.

Ni kanske har sett t-shirts och tröjor med det något speciella men framför allt tydliga budskapet (se bilden här ovanför). Det handlar om välgörenhetsprojektet DefendKurdistan som aktivt jobbar med att samla in pengar för att kunna starta olika projekt för krigsdrabbade barn i Kurdistan, där det finns över två miljoner flyktingar. Affärsidén är enkel – sälja dessa kläder för att sedan skänka överskottet till de behövande.

- Vi startade i somras. Tanken var att bara sälja lite t-shirts för att få in en liten slant. Det här har blivit så mycket större än vad vi hade kunnat tro, säger Soran Abdi som bor i Sala.

- Vi vill försöka göra skillnad. Hittills har vi skänkt pengar till sjukhusen på olika flyktingläger, köpt skoluniformer samt andra förnödenheter åt barnen.

Nu tar DefendKurdistan nästa steg – och arrangerar en futsal-turnering i Västerås, i Klövernhallen 23 december.

Och det är många stora namn inblandade. Fotbollsstjärnorna Emil Forsberg, John Guidetti och Jiloan Hamad bidrar med signerade matchtröjor för auktion/utlottning.

Det kommer även Benficaproffset och västeråsaren Victor Nilsson Lindelöf att göra - och han kommer även att finnas på plats i Klövernhallen enligt Soran Abdi.

- Vi har nyss fått besked om att han dyker upp. Det känns oerhört häftigt. Det är så himla roligt att det har blivit ett sådant genomslag för vårt projekt.

Även den kände komikern Özz Nujen har donerat pengar till välgörenhetsprojektet. I skrivande stund är åtta lag anmälda till turneringen i Västerås.

- Målsättningen är att ha 24 lag. Vi får se om vi lyckas. Och allt vi får in går oavkortat till barnen i Kurdistan.

Hur har ni fått kontakt med så pass stora fotbollsnamn?

- Vi har haft hjälp av Jiloan (Hamad) tidigare. Han är en väldigt stolt kurd och brinner mycket för det här. På den vägen är det. Han känner ju bland andra Emil Forsberg sedan Malmötiden. Och Forsbergs fru har kurdiska rötter. De skänkte nyligen 10 000 kronor till vårt välgörenhetsprojekt.

- Även Jiloan Hamad kommer att finns på plats under turneringen, avslöjar Soran Abdi.

Soran Abdi - en av DefendKurdistans alla eldsjälar.

Hur mycket pengar har ni fått in sedan starten?

- Jag vill inte gå in på exakt hur mycket men det rör sig om ett sexsiffrigt belopp. Vi har växt snabbt men behöver fortfarande fler som hjälper oss. Det här gör vi på helt ideell basis.

Annons