Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP listar sportlovsaktiviteterna

Lysande snötillgång i Klackbergsbacken samt varierande inomhusaktiviteter i biblioteken är ett grovt urval av allt som går att hitta på under veckan.

Annons
klassisk sportlovsaktivitet. Klackbergsbacken i Norberg har bra snötillgång i år och extra öppettider under sportlovsveckan. Foto: Daniel Gustafsson/Arkiv

Andra lov har givna anledningar. Det stundande sportlovet har sitt ursprung i det så kallade kokslovet från 1940-talet, som Bränslekommissionen införde för att spara på skolornas uppvärmning. Många kommuner anordnade i samband med detta olika aktiviteter, ofta med fokus på friluftsliv och vintersport, för att ge skolbarn och ungdomar en meningsfull sysselsättning under veckan. Detta speglar av sig i norra länsdelen även 2016. En uppsjö av aktiviteter ordnas för både den sport- och snösugne till den som vill sitta stilla och reta kreativiteten.

För den klassiska sportlovsaktiviteten utförsåkning finns lysande utsikter enligt Robert Lindstedt, ordförande i Norbergs slalomklubb. – Snötillgången är fantastiskt bra i år i Klackbergsbacken. Trots att det inte är så mycket snö på marken så hade vi optimala förhållanden när vi körde snökanonen. Robert Lindstedt tipsar om en spontan snowbordlek som kommer att hållas i helgen. Resten av veckan håller backen extra öppet mellan 12-16. De som vill låna utrustning bör hänga på låset, det är först till kvarn som gäller. – När man lånar utrustning vill vi gärna att man åker sina timmar och sen lämnar in den så att någon annan får tillgång. I anslutning till Klackbergsbacken ligger även landets kanske enda pistade pulkabacke, preparerad med snö som blev över från kanonen.

Utförsåkare eller allmänna friluftssökare kan också bege sig till Källfallsliften i Riddarhyttan. Här har inga snökanoner varit i farten men de kommer att ha öppet mellan 10-16 med mängder av utrustning att låna.

– Vi har ju en trevlig grillplats och pulkabacke så man kan roa sig i naturen trots att det råder viss snöbrist i skidbacken, säger Ulla Fredriksson, kassör i Motionsklubben Hyttan som driver backen ideellt.

För dem som uppskattar inomhusaktiviteter är biblioteket en bra plats. I Fagersta anordnas bland annat en trolleriföreställning och hela veckan finns chans att gå en sagovandring. – Det är tio små skåp att titta in i på olika sagor och i anslutning kan man även läsa sagan, säger barn- och ungdomsbibliotekarien Birgitta Juthstrand Sandell.

I Skinnskattebergs bibliotek kommer räddningstjänsten och visar sin brandbil och läser saga på temat. Bibliotekarien tipsar även den snötrötte om att komma in och spela traditionella brädspel; Monopol, Alfapet med mera.

I övrigt finns bio, bowling, modellflyg, skridskoåkning, LAN och massor av annat för alla åldrar och smaker i norra länsdelen, se vidare på kommunernas hemsidor.

Är du nyfiken på hur sportlovet firats genom åren? Läs mer och se nostalgiska bilder: Nostalgi: Skidor och kälke populärt på lovet

Snötillgången är fantastiskt bra i år. Vi hade optimala förhållanden när vi körde kanonen. Robert Lindstedt

Detta händer under veckan:

FAGERSTA:

Ridning i Hedkärra: prova på tisdag och torsdag.

Ungdomscenter: Skidresa till Säfsen på onsdag, sång- och musikkväll torsdag, FIFA-turnering fredag och filmkväll lördag.

Bio: varje dag i Folkets hus.

Backhoppning: Ringvägsbacken, utrustning går att låna och varje dag avslutas med en tävling.

SKINNSKATTEBERG:

Sture: Bioresa till Västerås måndag, LAN onsdag och filmkväll på fredag.

Biblioteket: Räddningstjänsten visar brandbil på måndag, prova på att göra animerad film på tisdag.

NORBERG:

Unkan: löpning i grupp, drama och fotbollsturnering måndag. Gitarrkurs tisdag.

Mariagården: fantasipyssel måndag, smycketillverkning och pärlplatta torsdag.

Film: måndag till onsdag på teaterbiografen.

Cirkusskola, med Cirkus Cirkör, fredag i Stora hallen Centralskolan.

Annons