Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frågan om svenskhet lyftes på nationaldagen

Firandet i norra länet såg fint väder, flaggor och tal om humanitet och svenskhet. ”Vem får känna sig som svensk?”, frågade sig Fagerstabon Lars Frisk, under sitt nationaldagstal.

Nationaldagsfirarna vid hembygdsgården i Västanfors fick bland annat höra Lars Frisks syn på vad svenskhet kan vara.

– Vem får känna sig som svensk? När ishockeylandslaget spelar eller när jag är utomlands gör jag det. Men det är även att bestämma att ”nu känner jag mig svensk”. Tyvärr finns det vissa krafter som vill exkludera andra.

Det är viktigt att fira den 6 juni, tycker Fagerstabon Marci Eriksson, som var på plats i Västanfors.

– Många bryr sig inte. Jag tycker att man ska fira, och vara stolt över att vara svensk, säger hon.

Marie Blommé, präst i Skinnskatteberg med Hed och Gunnilbo församling, nationaldagstalade på Hemgården i Skinnskatteberg om den 6 juni som en dag av förening mellan människor.

– Där ska inte hudfärg, ålder och kön vara murar. Det här är en dag att sträcka ut en hand till en medmänniska, säger hon.

Ett inslag i firandet vid Hembygdsgården Karlberg var en liten ceremoni för förra årets nya norbergare. De som fått uppehållstillstånd och stannat i Norberg och de som fötts i kommunen under 2013 blev tilldelade en Norbergshäst.

– Jag har blivit så väl mottagen av människor jag träffat här sedan jag flyttat hit, säger Annika Forsberg, vars ettåriga dotter Freja är en av Norbergs nya invånare.