Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från praktikant till chef – Julia, 24, sätter lunchhaket på kartan igen: ”Vissa dagar är jag jättenervös”

Cirkeln är sluten – trots att hon är i början av sin kulinariska resa. Julia Tiger, 24, är den nyblivna restaurangägaren som ska ta Bergsmannen tillbaka till sina forna glansdagar. I september är det nypremiär för husmanskosten vid Fagersta Stainless.

Anmäl text- och faktafel

Uppvuxen i Fagersta och med en hjärta som slår för mat och service. Det låter på förhand som att ägarskapet av restaurangen vid stålindustrin ska sitta som handen i handsken för Julia Tiger.

För bara nio år sedan var hon praktikant på den då välbesökta restaurang Bergsmannen, när husmanskosten slevades upp på porslinet och mättade Fagerstamagarna. Efter det har hon pluggat restaurang och livsmedel på gymnasienivå och arbetat vidare inom branschen, bland annat på matställen i Fagersta samt på Färna herrgård.

I februari kom hon överens med Fagersta Stainless om att ta över restaurangen och i maj skrevs kontraktet. Att nu vara tillbaka på sin gamla praktikplats som chef är en stor omställning.

– Det är ett jättestort steg, absolut. Vissa dagar är jag jättenervös och undrar vad jag gett mig in på, men andra dagar tänker jag bara: "vi kör". Och skulle det, mot förmodan, gå dåligt - då har jag åtminstone testat, säger hon.

När du hade praktik här för nio år sedan, trodde du då att du en dag skulle äga restaurangen?

– Nej, det trodde jag nog inte. Jag minns att jag sa på skoj till en kompis då att "det där stället skulle man kanske ha"... och nu blev det så!

I stöket återstår en del finputsning. Julia, som i skrivande stund fortfarande är själv på jobbet, har fått söka efter en ny kock till restaurangen, samtidigt som all köksutrustning och tillstånden ska på plats. Snart har dock kocken anlitats och den 2 september börjar maten serveras.

– Det är jättemycket att göra, men du måste testa för att se hur det är. Jag har jobbat på mindre ställen och fått input på hur vissa saker är, medan andra saker är helt nya för mig.

Vad blir det för restaurang?

– Jag vill att det ska vara som det var förut. Det är kanske dumt att sätta den pressen på mig själv, men när jag jobbade här var det husmanskost. Det var bra mat.

Under året har hon, vid sidan om sitt nuvarande jobb på Seco Tools, gått två kurser – i dryck och företagsekonomi – för att vara så redo som möjligt. Att den matiga etableringen välkomnas råder det inga tvivel om.

– Alla tycker det är jättekul, även folk som kommer utifrån. De flesta på Stainless vet vad det är, men de som inte bott här hela livet vet kanske inte var det ligger. Alla jag träffat och även de jag inte känner personligen, har sagt att det är väldigt kul att jag ska öppna. Det ger en skaplig push, säger hon och fortsätter:

– Det är en jättestor grej att gå från att vara anställd till att öppna något eget. Jag är nervös men taggad. Både spänd och glad. Det är så stort att man vissa dagar inte förstår. Jag har tänkt på det i över ett år och nu är det snart dags! Det är pirrigt!