Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frånvaron av Elsas påverkar handlare

Handlare i Norberg märker på olika sätt hur Elsasbraden påverkat dem. Men de flesta är överens om att sommaren kommer bli avgörande.

Annons
Frånvaron av Elsa Andersons konditori märks hos handlarna i Norberg på olika vis. Åsa Backström, Strands Blomsterhandel, Mirjam Ekebom, Glädjehuset, och Ragna Emmet, Pias Skattkammare, tror att i sommar kommer de verkligen få se hur mycket deras företag påverkas av Elsasbranden.

Mirjam Ekebom driver Glädjehuset och är också kassör i Företagarna Norra Västmanland. Signaler från företagen i centrum börjar komma om att antalet besökare minskar.

– Alla överlag märker det, men olika mycket, säger Mirjam Ekebom.

Kanske framför allt på stråket från Abrahamsgården upp till Elsas.

– Jag har ingen försäljning över disk längre utan det är över internet, säger Tore Cajbrandt, Sundbergs antikvariat, och fortsätter:

– I sommar blir det nog lika tomt. Juli kommer bli rena mardrömmen. Jag ser ingen annan ljusning än att Elsas byggs upp.

Ting i Tings ägare, Gunnar Niondolf, ser det som en fråga om överlevnad.

– Framåt hösten får man väl överväga om man ska fortsätta. Jag uppskattar att försäljningen minskat med 30 procent sen Elsas brann upp, säger Gunnar Niondolf.

Handlarnas samarbete har fördjupats efter Elsasbranden berättar Mirjam Ekebom.

– Vi jobbar med att ta fram en broschyr, ”100 skäl att besöka Norberg”. Det finns fortfarande saker att se i Norberg, men det kanske inte är lika naturligt att besöka som när vi hade Elsas, säger Mirjam Ekebom.

Sen finns företag som inte har påverkats alls så som Pias Skattkammare, där ägaren Ragna Emmet tror att det i sommar kommer märkas.

Elsas och handeln

Elsa Andersons konditori var ett av Västmanlands mest besökta turistmål och flera handlare Fagersta-Posten talat med beskriver det som dragplåstret som dragit besökare till Norberg.

Kristina Dahl, kassör på Abrahamsgården, uppskattar att hälften så många besök skedde under december jämfört med samma period 2014.

Försäljningen i Klockargårdens butik i Norberg minskade med 6,57 procent mellan 2014 och 2015, berättar ägaren Helene Wallin.

Annons