Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fridlysta fjärilslarver dödade efter slarv

Länsstyrelsen polisanmäler Vattenfall.

Annons

Det var inte någon vacker syn som mötte länsstyrelsens tillsynspersonal när de i oktober besökte Mantmossen, mellan Seglingsberg och väg 66.

– Sånt här ska bara inte få hända, säger Sören Larsson, ordförande för Virsbo-Ramnäs Naturklubb.

Det var en av klubbens medlemmar som upptäckta förödelsen efter maskinernas framfart på mossen.

– Det var helt sönderkört. Bon var förstörda och uppgrävda, säger Sören Larsson som var på plats tillsammans med personalen från länsstyrelsen.

Väddnätfjärilen är tvåårig och är helt beroende av sin värdväxt Ängsvädden. När maskinerna drog fram över mossen hade de precis krupit ner under bladen på sin värdväxt för att övervintra.

– Det är ju inte bara bona som man förstört. Risken finns ju att även Ängsvädden försvinner om rotsystemen blivit förstörda, säger Sören Larsson.

Med mycket tur lyckades Vattenfalls entreprenörer inte förstöra alla bon.

– Det kommer att dröja två–tre år innan vi vet om fjärilarna överlevt det här eller om de har försvunnit för alltid från mossen, säger Sören Larsson.

I Ramnäs finns den sällsynta Väddnätfjärilen på åtta olika platser. Den på Mantmossen hör till de äldsta kända platserna.

– Vi jobbar väldigt aktivt för att bevara dem. Hade vi inte gjort det hade den nog varit borta.

På länsstyrelsen ser man ytterst allvarligt på det som har hänt. Man har nu polisanmält Vattenfall för artskyddsbrott.

– Lagen säger att de ska samråda med oss innan de utför sådana här arbeten, säger Lena Strömvall, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

– Vi förstår ju att man inte medvetet har gjort det här. Men lagen om ansvar är väldigt strikt och därför har vi gjort en polisanmälan.

Förutom polisanmälan så gör även länsstyrelsen en egen utredning.

– Vi har inlett ett tillsynsärende där vi ännu inte fattat några beslut. Men vi kommer troligen att begära att Vattenfall återställer det som man har förstört.

– Vi kan inte annat än beklaga det som har hänt. Vår entreprenör gjorde vissa efterforskningar och trodde inte att ett samråd var nödvändigt. Uppenbart är att det inte var tillräckligt, säger Mikael Björnér, pressansvarig på Vattenfall eldistribution.

– Vi gör tusentals sådana här arbeten varje år. Vi har fastlagda rutiner, men vi kommer att se över dem igen efter den här händelsen.

– Vi har haft en mycket bra dialog med länsstyrelsen efter händelsen och vi kommer givetvis att återställa de markskador som har uppstått.

Annons