Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dokument avslöjar: Svenska stjärnor förlorare – när Europarekorden i friidrott kan strykas

Finska Illta-Sanomat har kommit över dokument som avslöjar att Europarekorden i friidrott kan strykas.
Det skulle innebära att flera svenska stjärnor – som Sanna Kallur, Patrik Sjöberg och Carolina Klüft – förlorar sina rekord.

Annons

Sanna Kallurs 7,68 på 60 meter häck kan snart vara ett

Flera svenska toppnamn inom friidrotten kan förlora sina Europarekord. Däribland Carolina Klüft, Patrik Sjöberg och Susanna Kallur.

Det här kommer fram i dokument som finska Illta-Sanomat tagit del av. Beslutet ska ha tagits av det europeiska friidrottsförbundet, EAA, på ett möte i Paris under söndagen. Rekorden kommer i stället att kallas för "gamla Europarekord".

Orsaken är att många av rekorden tros ha tagits genom bruk av nu förbjudna substanser, skriver den finska tidningen.

En arbetsgrupp har föreslagit att det här ska tas i bruk i januari nästa år, och styrelsen för EAA har godkänt förslaget, men vill inte spika ett exakt datum. Anledningen är att de vill vänta på det internationella förbundet, IAAF, att också ta ett beslut i frågan – då många av Europarekorden också är världsrekord.

Susanna Kallur är en av svenskarna som drabbas, med sitt 7,68 på 60 meter häck inomhus. Bland de andra satte Carolina Klüft sjukampsrekord 2007 och Patrik Sjöberg hoppade 2,42 1987. Även inomhusrekorden på 1500 meter (Abeba Aregawi) och höjdhopp (Kajsa Bergqvist) skulle i så fall stryka med.

Annons