Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt ös och planerat kaos för Medet på nyårsdagen

Restaurangägaren Medet Demircoglu har varit med och startat upp många av pizzeriorna i Fagersta. Själv äger han, och driver, Pizzeria Picasso i Västanfors. I år får han fira 25 år som pizzabagare.

Annons
Planerar i förväg. Medet Demircoglu, 47 år, äger och driver Pizzeria Picasso. På nyårsafton förbereder han så mycket som möjligt inför ruschen på nyårsdagen.

Den värsta lunchrushen är över och Medet får äntligen lite tid över. Vi sätter oss vid ett av borden och han berättar att det faktiskt är färre som äter pizzaluncher på vintern.

Men den 1 januari är det full rulle igen. Då är det pizzans dag och trötta nyårsfirare vallfärdar till den lokala pizzerian. Efter 25 år i branschen sitter rutinerna som berget för Medet.

– Vi har stängt på nyårsafton men vi kommer in runt klockan nio på morgonen, då förbereder vi rätt så mycket. Vi går hem och firar på kvällen, men vi tar det lugnt.

På nyårsdagen är det ingen vila för Medet, även om förmiddagen är ganska lugn.

– Efter klockan tre eller fyra kommer det i gång. Då är det kaos, det är bara att hinna med, säger han och ler.

Sammanlagt får Medet och kollegorna in ungefär 250 beställningar under dagen. Men det blir ingen stress för det.

– Vi hinner för vi förbereder ordentligt. Jag vet exakt hur det blir. Det tar längre tid men folk vet att det inte är en vanlig dag.

Själv föredrar Medet hemlagad mat, men det varierar. Han säger att han ibland inte äter pizza på flera veckor men att han sedan kan äta det varje dag en vecka i sträck. Favoriten är kebabpizza. Och det är just kebabpizzan eller rullen eller tallriken som är populärast på nyårsdagen.

Medet är född i Turkiet. För 25 år sedan kom han till Fagersta, och innan dess bodde han ett halvår i Kalmar. Hans bröder hade kommit till Sverige före honom och till slut bestämde sig Medet också för att komma hit.

Redan i Turkiet jobbade han inom restaurang- och hotellbranschen så när han kom till Sverige var det naturligt för honom att fortsätta med det.

Det märks att han tar sitt jobb på allvar. Han pratar om råvaror och att det först och främst är degen som är viktigast för en bra pizza, men ost och sås är minst lika viktigt.

– Jag använder svensk ost, säger han och förklarar att kunderna märker snabbt om osten inte håller måttet.

– Jag går aldrig ner i kvalitet, säger han bestämt.

Medet har fortfarande släkt nere i Turkiet och ibland får han hemlängtan.

– Till hemtrakterna längtar man ibland. Jag har två systrar där, vi är en stor familj med kusiner och vänner.

Engagerad. För Medet är det en självklarhet att använda de bästa råvarorna.
Annons