Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fynda på loppis i sommar

Vintageexperten Louise Lemming ger sina bästa tips.

Annons
Går på känslan. Vintageexperten Louise Lemming tycker att man ska akta sig för att snöa in alltför mycket på en speciell tidsperiod. ”Gå på magkänslan och köp saker som du tycker om.”

Måste man pruta? Och hur hittar man de bästa loppisarna? Louise Lemming ger sina bästa tips inför sommarens loppisrundor.

Louise Lemmings intresse för vintage startade i tonåren när hon märkte att det både var billigare och coolare att handla secondhand.

Den första egna lägenheten inreddes med begagnade möbler och i dag driver hon Vintagefabriken – en verksamhet med butik, stylinguppdrag och mycket annat – tillsammans med Linda Hansson i Midsommarkransen i Stockholm.

– När miljömedvetandet kom in i bilden blev vintageintresset mer seriöst. Sedan eskalerade det när jag träffade min lika intresserade man och vi skulle inreda vår gemensamma lägenhet.

Louise fick också en tankeställare när hon hörde en antikexpert säga att om man skulle räkna ut vad ett antikt bord egentligen borde kosta, med tanke på kvaliteten och arbetstimmarna det tagit att tillverka det, skulle ingen ha råd att köpa det. Det försöker hon själv ha i bakhuvudet när hon letar möbler och prylar secondhand.

– Om jag får en gedigen bokhylla på loppis för samma pris som för en nyproducerad känns det ju helt sjukt att välja den nya – som jag vet ändå kommer att gå sönder om tre år.

Med tanke på att Louise, maken och lilla dottern bor i en tvåa är det köpstopp för tillfället. Men små fynd får följa med hem, även om det periodvis blir efter principen ”en in, en ut”.

– Och det händer att vi tvingar oss själva att åka förbi loppisskyltar av rädsla för att hitta något som är för bra för att lämna kvar, säger hon och skrattar.

Gillar man stilen från en speciell tidsperiod gör det letandet efter fina prylar lättare. Då kan man sålla bort allt som inte hör dit. Louise inspireras mest av 1920- och 1930-talet, även om hon aktar sig för att bli för bokstavlig.

– Det gäller att inte fastna i ett decennium så att bostaden ser ut som ett museum eller en kuliss för en kostymfilm i stället för ett riktigt hem. Lita på din magkänsla och välj det du tycker är fint oavsett tidsperiod, säger hon.

Att leta saker på vintageställen och loppisar tror Louise handlar om att man vill leva mer hållbart och inte dras med av inredningstrender och konsumtionshets. Samtidigt märks det vilka begagnade saker som alla suktar efter samtidigt.

– Just nu börjar 1970-talet bli inne igen. För fem år sedan skulle jag inte ha sett åt ett par bruna keramikkrukor, till exempel – nu tycker jag plötsligt att de är rätt fina! Trenden har inte riktigt tagit fart, så än så länge är det dessutom billigt!

Louise och hennes vänner hör till vintagevurmarna som står med ett ben i den analoga estetiken och ett i den nya, digitala världen. Det speglar också hennes tips för hur man får ut det mesta av sina loppisrundor i sommar. Börja med att googla ”loppis” plus området du ska besöka, för att se vad som dyker upp.

Gå sedan på det analoga spåret och bläddra i lokaltidningarna och spana in anslagstavlor utanför bygdegården och inne i mataffären. Väl på plats, med ett potentiellt fynd i handen, tar du fram smartphonen igen för att leta information om stämplarna under för att försöka lista ut om priset är rimligt. Först därefter är det dags att eventuellt pruta.

Hon tipsar om att just små skador, ”paketpris”, om man köper flera saker på samma loppis, och jämförelsepriser online brukar vara bra argument om man vill pruta. Likaså om man har svängt in på vad som uppenbart är en förrådsrensning – då vill säljaren verkligen bli av med allt.

Louise tipsar också om att små skavanker ofta går att leva med, den rangliga pinnstolen kan fixas med trälim och en kil. Hon gör också gärna om fynden med färg, åtminstone när möbeln redan har blivit ommålad av tidigare ägare.

– Då blir det en del av upplevelsen, att försiktigt skrapa och se vad den varit för färg från början så att man kanske kan återställa den. Man får en gåta på köpet!

Ännu en fin kopp till den nya tidens ”servis”?
Mässing är fortfarande väldigt populärt. Det är fint att blanda många olika modeller av ljusstakar av samma material.
Ett fynd? Ett vackert fat av keramik kan bli en fin inredningsdetalj. Kolla vilka stämplar som finns på föremålet. Kanske gör du ett fynd.
Det är roligt att sätta sin egen prägel på loppisprylarna. En glasflaska kan målas och få ett nytt utseende.
Burkar och askar går att hitta på många sommarloppisar. Dekorativa och praktiska prylsamlare.
Annons