Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra Fagerstabor hade stöldgods för över en miljon i garaget

Fyra personer från Fagersta greps under 2015 misstänkta för grovt häleri. I ett garage anträffades mängder av stöldgods som bland annat kunde kopplas till inbrott på byggarbetsplatser. I dag kom åtalet.

Annons

Ett stort antal stulna verktyg anträffades i ett garage i Fagersta. Bilden är från polisens förundersökning.

De fyra männen är i åldrarna 25-30 år. Samtliga är hemmahörande i Fagersta kommun. De greps och anhölls den tidiga sommaren 2015, men det är först nu som ett åtal har väckts. Det är alltså inte samma ärende som i vilket fyra män från Fagersta och Norberg greps i november för grovt häleribrott av liknande karaktär.

Läs också: Grovt häleri i miljonklassen – fyra män gripna i polisinsats

Männen har innehaft och sålt bland annat verktyg som spårats till stölder som skett på byggarbetsplatser i Västerås, Uppsala, Fagersta, Falun, Fors, Lindesberg och Sala. Stöldgodset som polisen har beslagtagit förvarades i ett garage i Fagersta. Vissa verktyg, som redan sålts och skickats i väg, har beslagtagits hos Schenker. Det sammanlagda värdet uppgår i över en miljon kronor. Märken har slipats bort och varorna har lagts ut till försäljning på Tradera för att sedan skickas till köpare. Genom att sälja stöldgod har männen gjort vinster på flera hundra tusen kronor. Samtliga har haft konton på Tradera och deltagit i försäljningen i olika hög grad.

Utredningen är omfattande, bevisen likaså. Bland annat styrks brotten av sms-konversationer mellan männen i vilka de diskuterar prissättning och annonsering. En av männen har även sökt på "straffskala häleri" på sin dator.

På onsdagen åtalades de för grovt häleribrott. Västmanlands tingsrätt ska nu avgöra huruvida de ska straffas för brotten som de misstänks för och vilket straff de i så fall ska få.

Läs också (för Plus-kunder):

Nya siffror: Brotten ökar i Fagersta

Kommunpolisen: "Vi mäktar inte med"

Annons