Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyrverkerier skapar oro för hundägare

Raketer och smällare kan skapa fobier och rädslor hos hundar. På nyårsafton blir detta problem påtagligt då många firar det nya året genom att skjuta upp raketer i luften.

Annons
NYFÖDD. Den 24 december födde hunden Stina sin dotter Merry (syns på bilden). Anette Albinsson är väldigt varsam med hur hon tar hand om sina djur och skyddar dem från smällar och starka ljud.

SKINNSKATTEBERG. Utanför Skinnskatteberg har Anette Albinsson en kennel med flera hundar. Hon har själv varit med om att en av hennes hundar varit rädd för kraftiga ljud och smällar efter just ett nyårsfirande.

– När det en gång hänt sitter det kvar, det är väldigt svårt att jobba bort det, säger hon och fortsätter:

– Det var år 2000 och väldigt många raketer flög upp i luften under den dagen. Hunden blev rädd och skärrad efter att en stor raket smällt av inne i stan. Det satt kvar i hela hennes liv.

Som hundägare kan man själv försöka skydda sin hund på olika sätt. En av sakerna Anette tror på är att vara på ställen där det inte skjuts så många raketer under nyårsafton.

– Att vara på ett ställe där det inte är ett så stort firande, hålla hundarna borta från ljud eller vara inomhus är förebyggande, säger Anette Albinsson.

Djurskyddet Sverige är en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. På deras hemsida informeras det om hur du som husse eller matte kan skydda din hund från påtagliga ljud. Likt Anettes tips står där att en förebyggande åtgärd kan vara att ta bort hundarna från firandet.

Jonas Mathsson

Annons