Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Wikström stoppar mer idrott i skolan

Annons

Gabriel Wikström  (S), folkhälsominister

En riksdagsmajoritet bestående av Sverigedemokraterna och Alliansen ställer sig bakom ett krav på mer idrott i skolan. Detta var också Socialdemokraternas linje i valrörelsen, så när folkhälsominister Gabriel Wikström (S) vägrar genomföra riksdagens beslut så vilar hans beslut på mycket svag demokratisk grund.

Han har inte bara riksdagen, utan även forskningen mot sig. Det så kallade Bunkefloprojektet visar att fysisk aktivitet inte bara främjar barnens motorik och hälsa, utan även deras skolresultat. Bland elever som hade fysisk aktivitet varje dag, istället för två gånger i vecka, minskade exempelvis andelen som inte klarade gymnasiebehörighet med två tredjedelar.

Wikström försöker ducka för riksdagens beslut genom att förorda fysisk aktivitet utanför lektionstid. Den tanken är kanske inte dålig i sig, men för det första går det inte att ersätta idrottslektioner och för det andra måste detta följas upp med konkreta åtgärder. Inom ramen för Bunkefloprojektet har man med hjälp av idrottsföreningar haft organiserad fysisk aktivitet varje dag, något som vi i Sverigedemokraterna gärna vill bygga vidare på.

Att barn blir allt mindre aktiva är ett folkhälsoproblem och det borde oroa den socialdemokratiske folkhälsoministern att 17 procent av barnen i åldrarna sju till nio år uppskattas vara överviktiga.

Inför regeringens passivitet kan föräldrar och väljare dock vara förvissade om att vi i Sverigedemokraterna kommer att fortsätta att driva detta både i riksdagen och på kommunal nivå.

Stefan Jakobsson, SD:s skolpolitiske talesperson

Robert Stenkvist, ledamot för SD i utbildningsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons