Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gav bort gåvor för arton tusen

Att resa till Fjärran östern är det många som drömmer om. Att få uppleva spännande dofter, exotisk mat och intressanta möten. Denna dröm blev verklighet för Marianne Ångström.

Annons
Inspirerad. Marianne Ångström, Norberg, och hennes särbo Karl Karlsson, fick uppleva mycket under sin resa till Indien. Här står paret tillsammans utanför Taj Mahal. Det blev inte så mycket ”turistande” på resan, men några dagar spenderade de med att sola och bada.

När Marianne Ångström, Norberg, planerade sin 50-årsdag, var det en resa till Indien som stod högst upp på listan. I början av december stack hon iväg, tillsammans med sin särbo Karl Karlsson.

– Jag har aldrig rest över jul och nyår förut så det var spännande, säger Marianne Ångström.

Det skulle visa sig att landet skulle göra ett starkt intryck på Marianne.

– Det är bland det häftigaste jag har gjort någon gång, säger hon, en vecka efter hemkomsten.

Marianne berättar att hon och Karl flög till New Delhi, sedan spenderade de några dagar i Agra. Där var de bland annat till Taj Mahal.

– Vi var till vissa ställen där det inte var några turister alls, också. Där var det många som aldrig hade sett en västerlänning förut. En del tog till och med kort på oss, skrattar hon.

Vad gjorde störst intryck på dig under resan?

– Det är dagarna vi spenderade på barnhemmet utanför staden Thiruvananthapuram. Där bor det barn med hiv och aids, säger hon bestämt.

Innan paret reste iväg hade de planerat att de skulle samla in pengar för att kunna bidra till barnhemmet, samt det sjukhem som ligger i anknytning till det.

– Det började med att vi lämnade in en ansökan till Lions och så fick vi 5 000 kronor med oss på resan, berättar Marianne.

Sedan fick Karl idén att försöka samla in mer pengar till barnen på barnhemmet.

– Han gjorde ett inlägg på Facebook och vi fick stor respons. Det slutade med att vi samlade in arton tusen kronor, berättar Marianne.

När Marianne och Karl besökte barnhemmet och sjukhemmet, passade de på att fråga om en lista över saker som barnen behövde.

– Det är fantastiskt att kunna handla saker till människor som verkligen behöver det, säger Marianne med ett stort leende.

– Hemma har vi överflöd av allting och där nere har de absolut ingenting.

Marianne och Karl åkte iväg till ett område i staden för att köpa bland annat kuddar, lakan, skrivblock och köksredskap.

– Vi köpte en varsin ryggsäck till barnen, 50 kuddar, nya lakan och flera stora kastruller, berättar hon.

– Vi köpte en jordglob också, så att vi kunde peka ut vart Sverige och Norge ligger, fyller hon i.

Men den fyra veckor långa resan till Indien var inte bara fylld av filantropi, utan även lite sol, bad och turistande.

– De två sista veckorna solade och badade vi lite. Och åkte till mer turistiga ställen. Det var lite konstigt att höra svenskar prata när man bara hade hört hindi i ett par veckor, säger hon.

Paret passade även på att se en Bollywoodfilm när de besökte storstaden Mumbai.

– Vi såg den på hindi så jag förstod inte allting, men det var häftigt. Den handlade om en utomjording som kommer ned till jorden och vill lära sig om de olika världsreligionerna, skrattar Marianne.

– Det var en intressant upplevelse, lägger hon till.

Ett starkt minne som Marianne har från vistelsen i Indien är besöket till floden Gagnes.

– Vi gick in i ett öde hus och när vi kom upp till första våningen så var det fullt med kor där. De hade väl tagit sig upp via trappan antar jag. På andra våningen var det en massa hundvalpar. Där stod vi och tog kort på eldarna vid floden, där de bränner de döda.

Även den extrema fattigdomen har satt spår i Mariannes minne.

Hur var det att se det?

– Det är ju starka känslointryck. Mycket från resan sitter kvar fortfarande, fattigdomen och alla barn. Jag drömmer om det och vaknar mitt i natten och tror att jag är kvar i Indien, säger hon.

På födelsedagen var det dags för lite firande för femtioåringen.

– Det var också en väldigt speciell upplevelse. Vi hyrde en båt vid ett ställe som heter Backwaters i Kerala. Med båten ingick en skeppare och en kock som lagade all mat. Det var jättehäftigt. Jag fick massage och vi stannade vid ett ställe och köpte färska jätteräkor.

Men allting var inte guld och gröna skogar på semestern. Vissa intryck var känslomässigt jobbiga att ta in.

– Det är så fattigt där nere. Vi såg många som inte har någonting alls. En familj satt vid sidan av vägen och jag tror att de bodde där de satt, berättar Marianne.

– På vissa ställen var det så fruktansvärt smutsigt. Men man får räkna med det om man reser till dem ställena som vi var till. Det är ju inte som att resa till Kanarieöarna till exempel.

Inspirerad. Marianne Ångström, Norberg, och hennes särbo Karl Karlsson, fick uppleva mycket under sin resa till Indien. Här står paret tillsammans utanför Taj Mahal. Det blev inte så mycket ”turistande” på resan, men några dagar spenderade de med att sola och bada.
Uppskattat besök. Marianne och Karl köpte en jordglob till barnen på barnhemmet, så att de kunde peka ut var länderna i Norden är lokaliserade.
Skolmaterial. Marianne och Karl skänkte bland annat 450 skrivblock och mängder med annat skolmaterial till barnhemmet St: Johns, som ligger vid staden Thiruvananthapuram, Inditen.
Rik på upplevelser. Marianne tyckte att resan till Indien var bland det häftigaste hon någonsin har gjort, sedan hon kom hem har hon ofta drömt om resan. Foto: Privat
Välbehövligt. 50 stycken nya kuddar togs tacksamt emot på barnhemmet St: Johns, som ligger utanför staden Thiruvananthapuram i Indien.
Födelsedagsfirande. På Mariannes födelsedag, passade paret på att hyra en flodbåt. Med båten ingick en skeppare och en privat kcck.
Annons