Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädjebeskedet till klubbarna

Det mesta tyder på att det blir en sänkning av hallhyrorna inom Fagersta kommun. Ett otroligt glädjande besked för alla idrottsföreningar.
– Det vore ett rejält uppsving, säger Per-Ols kassör Lars Hedin.

Frågan har länge varit en het potatis för idrottsföreningarna runt om i Fagersta kommun. Många menar att hallhyrorna är alltför höga för att föreningarna ska kunna gå runt, och kommunen har tvingats till en utredning för att se vad man kan göra åt problemet.

Nu lämnas ett första positivt besked:

– Vi har en hypotes om att sänka hyran med 25-50 procent. Det är där det ska ligga, och en sänkning ska bli betydande för klubbarna. Det pågår ett generellt jobb med att se över hur vi har lagt hallhyrorna. Vi tror att vi ligger lite för högt och om ekonomin tillåter vill vi sänka dem, säger Utbildnings- och fritidsnämndens ordförande Hans Granlund (V).

Ett slutgiltigt beslut om sänkningen är inte taget, men kommunen hoppas att en förändring ska träda i kraft senast efter årsskiftet.

– Jag törs inte svara på om det blir inom en månad eller två. Vi måste se vad vi har för budget och den kommer att spikas om några veckor. För att vara lite tråkig kan jag säga att jag hoppas att vi har ett resultat innan året är slut, säger Granlund.

Bland föreningarna har framför allt Per-Ols IBF legat på kommunen och velat ha till en sänkning. Det preliminära beskedet som nu har kommit får klubben att jubla.

– I ett kort perspektiv innebär det att vi får lite andrum och att vi kan göra något mer med föreningen. I längden betyder det att vi får helt andra utrymmen att utveckla föreningen och utbilda ledare. Det vore ett rejält uppsving både mentalt och ekonomiskt, säger Per-Ols kassör Lars Hedin.

Hans Granlund är medveten om Per-Ols ekonomiska bekymmer och säger att en diskussion med klubben pågår kontinuerligt.

– Det vore förödande om en sådan klubb gick i graven. Det ligger i tiden (att sänka hyrorna), absolut. Men vi har flera saker att parera när det gäller kommunens och förvaltningens ekonomi. Det är en balansgång. Förhoppningen är att vi ska försöka nå ett resultat som alla kan bli nöjda med.

Per-Ols förväntade sig ett besked redan i augusti. Varför har det dröjt så länge?– Det tar sin lilla tid att göra den här utredningen. Vi har en pågående diskussion med Per-Ols. De har bråttom, det förstår jag. Men jag tror att de är på banan också. Det här är en sak som ligger med i budgetberedningen och den har dragit ut på tiden.

Ytterligare ett glädjande besked är att aktivitetsstödet föreslås ligga kvar på samma nivå. Beslut om det tas på kommunfullmäktige i november.

– Om vi tar bort stödet slår vi undan benen för klubbarna. De lider också ekonomiskt, man har svårt att få ihop sin verksamhet och det har vi förståelse för. Men kommunen har en taskig sits med ökade kostnader och vi ska vara glada att vi inte rör aktivitetsstödet över huvud taget, säger Hans Granlund.