Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Golf som en väg till integration

”Det är kul, men det är svårt”.

Under sommaren har nyanlända fått chans att prova golf på Fagersta GK:s bana i Hedkärra. Allt i ett samarbete mellan golfklubben och kommunen.

– Det har varit kul, men svårt, säger Hussein Rasoli.

Många idrottsföreningar gör en stor insats för att integrera nyanlända. Bland annat Fagersta Södra har sett till att ungdomar har fått chans att spela fotboll.

I våras bestämde sig Fagersta GK för att ta samma steg. I ett samarbete med Fagersta kommun fick klubben 350 000 kronor från de statliga medlen för flyktingmottagande.

Pengar som i första hand

ska gå till att förbättra träningsmöjligheterna i Hedkärra.

Under sommaren, med ett kortare uppehåll under semestertid, har nu styrelsemedlemmar i klubben och Jesper Suronen, en av klubbens unga spelare, två förmiddagar i veckan funnits på plats vid banan för instruera ensamkommande flyktingpojkar.

– Det har varit positivt, och killarna har gjort framsteg, säger Per Widar, ordförande i golfklubben.

– Vi var väl lite osäkra på hur många som skulle komma. Det pratades om ett 40-tal. Så många har det inte varit, men som mest har det varit ett drygt tiotal.

De som kommit har fått prova på alla delar av det som är golf. Från att stå på rangen och slå till att putta.

Hussein Rasoli, 17 år och från Afghanistan, har varit med i stort sett alla gånger. Det märks. För han har redan lyckats lägga sig till med en riktigt bra sving. Bollträffen är också bra, men det händer att riktningen på slagen inte alltid är den bästa.

– Det är kul, men det är svårt, säger Hussein Rasoli, och skrattar.

Och det är nog just så som de flesta golfare ser på sin sport.

Läs mer: Golfklubb vill hjälpa nyanlända