Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör om ditt hem med hjälp av näsan: "Doft är ofta det första man märker när man kliver in någonstans"

Med hjälp av dofter kan du skapa olika miljöer och frammana känslor och minnen. Inredaren Maria Mattsson tar gärna luktsinnet till hjälp när hon får i uppdrag att göra om ett hem.
– Näsan skickar signaler direkt till vårt känslocenter och minnescenter så det är jätteviktigt med doft, säger hon.

Annons

Så fort dörren öppnas hälsas vi välkomna av en fräsch atmosfär av citronmeliss. Maria Mattsson, inredare, homestylist och feng shui-konsult, berättar att hallen lämpar sig extra bra för att doftsätta.

- Doft är ofta det första man märker när man kliver in någonstans, utan att tänka på det, för näsan är lite underordnad synen och hörseln.

Hon påpekar att nervceller i näsan skickar impulser direkt till känslo- och minnescenter i hjärnan. Genom att välja rätt doft kan vi därför trigga igång en känsla som vi vill uppleva. På arbetsplatsen som Maria Mattson har inrett har hon använt sig av forskning om lukters påverkan för att skapa olika stämningar i olika rum.

- Vid vissa möten som kräver extra koncentration har vi använt aromaljus i konferensrummet. Till exempel med pepparmynta som gör dig pigg och alert.

Metoden att skapa energier med hjälp av inredningen är kopplad till feng shui, den flertusenåriga kinesiska filosofin. Och lukters effekter på oss människor grundar sig på empiriska studier inom aromakologi.

- Det här är en hel vetenskap. Klart att man ska använda den till sin fördel, säger Maria Mattsson och konstaterar att det är förvånansvärt få som jobbar med doftinredning.

Hon förklarar att doftmiljöer skapas mer i offentliga sammanhang, som shoppinggallerior. Där kan vällukten spridas genom doftampuller i ventilationssystemen. Men Maria Mattsson tycker det är bättre att man själv kan välja när lukten ska tillföras eller tas bort.

- Doftpinnar är ett bra alternativ för en mer sublim atmosfär, som inte är "in your face", säger hon.

Men hennes favorit är aromalampor. Genom att tillsätta en droppe eterisk olja åt gången i vattnet som värms upp av värmeljuset är det lätt att bestämma styrkan. Aromaljus kan till exempel lukta för mycket om de får brinna länge i ett litet rum. De är dock ett bra komplement.

- Men det är viktigt att de inte innehåller paraffin utan rent bivax eller sojavax och eteriska oljor. Och då kan de bli ganska dyra, säger Maria Mattsson.

Eteriska oljor är helt naturliga, framställda av växter, kryddor eller träslag. Så de blir en koncentrerad variant, essensen av till exempel en blommas doft. De används också som smaksättning i matlagning och till godis och kakor, i hudprodukter och för ett väldoftande bad. I en doftspridare, diffuser, med timer kan de regleras så att avkopplande väldoft sprids innan man kommer hem efter en aktiv arbetsdag.

- Man ska känna att man blir stärkt hemma. Man ska kunna ladda sina batterier, slappna av och samla kraft, så att man kan gå ut i världen som en ny människa varje morgon, säger Maria Mattsson.

Hon påpekar att vi lever i ett stressigt samhälle, ofta utan regelbunden direktkontakt med naturen. Doft och känsla i form av olika materialval i inredningen spelar därför en stor roll för vårt välbefinnande. Maria Mattsson riktar sig mot privatpersoner genom sitt företag Spicymind och hon berättar att kunder som har börjat använda avslappnande dofter i sovrummet upplever att de har blivit hjälpta med sömnproblemen.

- Stämning och atmosfär, det är det jag vill bidra med och doft är absolut en väldigt viktig ingrediens.

Maria Mattsson förklarar att man lätt kan skapa sin egen "hemma"-doft genom att blanda ihop något som man tycker om. Eget tycke och smak är oerhört viktigt.

- Vanilj uppfattas till exempel ofta som positiv, för den är kopplad till positiva minnen, vaniljbullar och farmor. Men även om jag gillar vanilj är det inte säkert att du gillar vanilj.

Man kan också skapa nya kopplingar och känslor till en viss doft. Är till exempel ljus som doftar jasmin tända vid en extra romantisk och känslosam middag kommer lukten av jasmin i framtiden att väcka känslor från den kvällen.

Men förutom privata minnen finns det vissa riktlinjer att följa. Lugnande dofter som lavendel och jasmin passar till exempel bäst i ett sovrum. Salvia är en klassisk utrensare och Maria Mattson tipsar om att använda salviadoft när man flyttar in i ett nytt hem. Vid försäljning av en bostad ska man däremot vara restriktiv med dofter.

- På visningen kan de bli lite misstänksamma och undra vad man försöker mörka – luktar det avlopp här?

Hon har själv bakat bullar för att sprida vällukt och brukar köpa liljor när hon har bjudit hem någon på middag, men föredrar eteriska oljor för inredning.

Förutom att skapa olika upplevelser hjälper doften till att dela in en bostad i olika zoner och lämpar sig därför bra även där det är öppen planlösning. Man kan också få ett livfullt och mer naturnära hem genom att anpassa dofterna efter årstiderna.

- Det är väldigt mycket synintryck i inredning. Men inredning är så mycket mer, väldigt mycket känslor och doft triggar känslor, säger Maria Mattsson.

Stina Lagerkvist/TT

Så doftsätter du olika rum

Hallen: Använd gärna doftpinnar eller en doftspridare, diffuser, med timer så att det luktar gott när du kommer hem. Trygghetsskapande vanilj och uppiggande citrus passar bra.

Badrummet: Utmärkt för doftpinnar och doftspray. Gärna med blommig eller fräsch citrusdoft.

Köket: Citron renar luften från matlukt. Citronmeliss är en variant med flera dimensioner.

Vardagsrummet: Kryddor och örter främjar konversation och samvaro, som rosmarin, mejram, timjan och gran. Cederträ och rosenträ lämpar sig också bra.

Sovrummet: Lavendel, jasmin, ylang ylang och vanilj är avkopplande. Tänd doftljus som släcks någon timme innan du lägger dig.

För textilier: Använd doftspray eller doftpåsar i lådor och skåp.

Blommiga dofter skapar en romantisk och mysig känsla medan örtiga en mer modern. Kryddor gör ett stort rum mer intimt.

Källa: Maria Mattsson

Marias tre bästa tips

►Börja i hallen för en välkomnande känsla. Våga experimentera då det inte är ett rum man vistas länge i.

►Variera dofterna efter säsong. Citrus och mynta vädrar ut vintern framåt våren. Sommaren förstärks med blommiga toner och hösten möts bäst med kryddor och örter som ökas på under vintern. Ingefära, muskot, kardemumma, mejram och rosenträ lämpar sig bra.

►Prova dig fram. Tillsätt en droppe eterisk olja i taget i en aromalampa tills du hittar rätt styrka. Testa olika dofter och platser.

Källa: Maria Mattsson

Läs även: Björkman: "I skolan fick vi inte lära oss att städa"

Annons