Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör som vi, Västanfors!

När biblioteksfilialen i Ängelsberg (öppet en kväll i veckan, mycket dåligt besökarantal) skulle läggas ner för många år sedan, bestämde vi oss för att själva ta över. En bibliotekarie fanns i bygden, en ”snabbkurs” i registrering av boklån, katalogisering av böcker (allt helt manuellt) genomfördes för ett antal intresserade personer. Öppethållandetiden flyttades till lördag förmiddag.

I dag har vi en mycket väl fungerande verksamhet: en ansvarig grupp på 6-7 personer som sköter inköp av nya böcker, en stab av ”bibliotekarier” på drygt 20 personer – de tjänstgör två-tre gånger per år, kokar kaffe, ser till att det finns oftast hembakat kaffebröd, samt naturligtvis registrerar boklånen.

”På köpet” har vi fått ett mycket trevligt ställe att träffas på (mellan 15 och 35 personer träffas varje lördag) dricker kaffe, diskuterar allt från politik till melodikryss, och naturligtvis även böcker. Ibland ordnas föredrag, och lokalen kan hyras av föreningarna. Förskolan har egen nyckel och kommer en gång i månaden och lånar böcker (vi har mycket gott om barnböcker!)

Verksamheten finansieras dels av hyresbidrag från kommunen, och dels av en kaffekassa (det kostar 20 kr att fika)

Vi har råd att skaffa nya böcker hela tiden, och man kan komma med önskemål om vad man vill ska köpas in.

Allt detta som tips till alla i Västanfors, eftersom ert bibliotek kommer att stå i fokus även inför nästa budgetperiod.

Och som sagt, för oss i Ängelsberg har vårt bibliotek och skötseln av detta inneburit en fantastisk möjlighet till stärkt gemenskap i bygden.

Helena Skagerberg

För biblioteksgruppen i Ängelsberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel