Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grönt ljus för crossåkande

Skinnskattebergs kommun förbjöd crossåkning vid Bäckegruvan på grund av hälsoriskerna. Men länsstyrelsen anser att det är okej att köra i delar av området.

Beslutet om att inte längre tillåta crosskörning i gruvområdet togs av kommunens miljö- och byggnadsnämnd för ett drygt år sedan.

– Vi anser att det är en jättehög hälsorisk, med tanke på den här exponeringen vid hudkontakt och inandning av damm och de här höga halterna arsenik, säger nämndordförande Sheila Imamovic Skog, (MP).

Skinnskattebergs motocrossklubb ville köra på den övre delen av området och överklagade till länsstyrelsen. Myndigheten kom nyligen fram till att klubben får träningsåka där med vissa begränsningar.

Miljö- och byggnadsnämnden tycker annorlunda och har överklagat länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen.

Sheila Imamovic Skog påpekar att nämndpolitikerna är ansvariga för att ingen ska bli sjuk på grund av crosskörningen.

– Vi vill ha en ordentlig utredning, med tanke på den hälsofara som finns. Sedan är det beklagligt för klubben, det är människor som älskar det de håller på med. Men ansvaret ligger på oss, säger hon.

Caroline Wall, chefsjurist på länsstyrelsen, tycker att det fanns tillräckligt med underlag för att kunna godkänna viss crossåkning.