Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guadeloupe - ett karibiskt Frankrike

När man inte vill välja mellan Europa och Västindien finns
Guadeloupe. Upptäck hur fransk matkultur och franska viner går ihop
med ljumma karibiska vindar i en övärld där man är nära sina
sinnen.

- Monsieur, ni måste pröva vår Crème Brûlée, säger servitrisen. Vi gör den med en aning kokos och lite färsk vanilj.

Jag sitter på restaurangen Quatre Epices på Guadeloupe och har ätit ännu en fantastisk fransk-karibisk måltid. Visserligen har jag lovat mig själv att sluta äta för flera rätter sedan, men det känns märkligt svårt att tacka nej till förslaget. Kanske är det solnedgången och den ljumma karibiska vinden genom fönstret som gör att man känner sig så nära sina sinnen här.

Dubbla världar

Att Guadeloupe är en fullvärdig del av Frankrike märker man genast på plats. Boulangerier säljer färska baguetter i gathörnen. Stränderna kallas "plages", snarare än "beaches". Vattnet går att dricka direkt från kranen. Man är mitt i Karibien men har ändå EU:s mest moderna flygplats och helt nybyggda motorvägar.

Samtidigt lyser Karibiens klara färger från pastellmålade hus bredvid vita stränder, turkosa fjärdar och knallgröna sluttningar. I fjärran ryker vulkaner och när bilar kör förbi med den lokala musiken i högtalarna påminns man om att Guadeloupe delar övärld med Jamaica, Kuba och Trinidad.

Fem olika öar

Guadeloupe består av fem öar, alla med sin egen karaktär. Det sägs ofta att de två stora huvudöarna Grand-Terre och Basse-Terre liknar vingarna på en fjäril, för så ser de ut ovanifrån på en karta. De avskiljs av ett femton meter brett sund som man lätt missar om man snabbt åker över någon av broarna.

Ändå finns stora skillnader mellan dessa öar. Basse-Terre är den mest iögonfallande av dem, dominerad av den väldiga vulkanen La Soufrière vars branta sluttningar täcks av tät tropisk regnskog.

Norra Basse-Terre gömmer några av de mest rofyllda områdena på Guadeloupe. Här ligger Deshais, en liten stad känd för sina fina små kvalitetsrestauranger. Strax norröver följer Grand Anse, en enorm oexploaterad sandstrand och ett par bukter senare finner man det trivsamma Fort Royal, hotellet där de allra flesta svenska charterresenärer bor.

Producerar rom

Systerön Grand-Terre, den andra fjärilsvingen, är helt annorlunda. Flack och nästan utan berg rymmer den vidsträckta sockerrörsfält och har sin egen charm i slättlandskapets små samhällen som ibland påminner om franska bondbyar i Bretagne.

Även på Grand-Terre är det lätt att hitta långa stränder där vågorna ramlar in i sakta mak och lunchkrogar som serverar grillad fisk och ett glas välkylt franskt vin till.

Utmärkt rom produceras på Grand-Terre. Mest kända märket är Rhum Damoiseau som görs utanför staden Le Moule. Ägaren Hervé Damoiseau själv visar mig runt i sitt destilleri Bellevue, som är en av Guadeloupes nio romfabriker. Han är tredje generationen som fortsätter att bygga familjens varumärke.

Lokal drink

Utifrån ger fabriken ett gammaldags intryck, omgiven av sockerrörsfält och gamla kvarnar. Anläggningen på insidan är dock högteknologisk. Med datorers hjälp kan Hervé styra jäsningsprocesserna exakt med några knapptryck. Varje år produceras över två miljoner liter rom i fabriken, mestadels för den lokala marknaden på Guadeloupe.

- Rom är en oskiljaktlig del av vår kultur på Guadeloupe, säger Hervé Damoiseau och ler. Alla dricker vi lite rom, även till vardags.

Ti Punsch heter den mest populära lokala romdrinken och den går att beställa praktiskt taget överallt. Rom smaksatt med exempelvis vanilj eller kakao säljs både på marknader och restauranger.

Väggmålningar uppmuntras

På väg från Damoiseau kör vi förbi ännu en överraskning, kyrkogården i byn Morne-À-l'Eau. Den är omöjlig att missa där den ligger på en sluttning och ser ut som en egen liten stad med mängder av familjegravar byggda som små hus.

Vi passerar också ständigt färgstarka väggmålningar, något som till skillnad från Sverige uppmuntras i stället för att ses som något förfulande.

- Det är ofta barn eller studenter som målar dem, med myndigheternas goda minne, berättar min guide William.

Det finns mycket mer på Guadeloupe att upptäcka. Den festsugne vill kanske utforska nattlivet i Gosier, den livliga turistorten med klubbar och casinon strax utanför huvudorten Pointe-a-Pitre. På de två öarna Marie Galante och Désirade väntar ålderdomliga traditioner som väderkvarnar och oxkärror i fullt bruk.

Höjdpunkten

Frågan är dock om inte den femte "ön" Les Saintes, som inte är en ö utan en ögrupp med åtta småöar, blir höjdpunkten för många besökare till Guadeloupe.

I Les Saintes sällsamt vackra skärgård ligger ön Terre-de-Haut vars enda stad - Bourg de Saintes - tycks komma från en barnbok. På de bilfria gatorna finns små bistroer och hotell som ger känslan av de bara väntat på besök av just en själv. En synnerligen god plats att bejaka sina sinnen på.

Fakta/Guadeloupe

Allmänt

Guadeloupe är en fullvärdig del av Frankrike med representation iparlamentet. På de båda huvudöarna Grand-Terre och Basse-Terre borde allra flesta i befolkningen.

Valuta

Euro. 1 euro är 9 kronor.

Visum

Behövs inte.

Säsong

December till april. Förutom under orkansäsongen i juli-septemberär vädret överlag soligt.

Tidsskillnad

- 5 timmar. (-6 timmar på sommaren).

Antal invånare

406 000 personer.

Språk

Franska. Engelska fungerar bra, men inte överallt.

Att ta sig runt

Att hyra bil på Guadeloupe kostar från 213 kronor per dygn. Man harockså ett bra och modernt system av lokalbussar. Färjor går mellande fem största öarna. Taxiresor kostar som i Frankrike.

Prisnivå

Tyvärr är Guadeloupe inte billigt genomsnittligt sett. Man börförvänta sig en nivå kring europeiskt franska priser. Precis som iFrankrike kan dock sådant som fasta menyer vara förmånligt jämförtmed Sverige.

Resa dit

Bolagen Air France, XL, Corsair och Air Caribes tävlar om sträckanParis-Guadeloupe, vilket är bra för oss resenärer. Prisexempel: 3404 kronor med Air France från Paris (resan till Paris ingårinte).

Langley är den enda svenska charterarrangören och flyger frånStockholm och Köpenhamn.

Prisexempel februari: Från 18 500 kronor för flyg och en veckasall-inclusive på det utmärkta hotellet Fort Royal.

Info

www.guadeloupe-guide.info,www.go2guadeloupe.com