Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gulbrunt dricksvatten i Fagersta

I morse och fram till lunchtid var dricksvattnet för boende på Ringvägen gulbrunt. Bakgrunden är att en vattenläcka lagats, enligt kommunen.  

Fagersta. I HSB-fastigheterna på Ringvägen var vattnet grumligt och gulbrunt på onsdagen. På morgonen uppgav fastighetsskötaren att vatten inte skulle drickas.

Anledningen till det smutsgula vattnet ska ha varit att en gammal vattenledning från 50-talet stängts av i samband med reperation av en vattenläcka vid Fagerstahallen. Avlagringar av bland annat järn  släppte och drogs med i dricksvattnet.

Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, NVK, dementerar starkt att vattnet skulle vara farligt.

- Det är absolut inte något giftigt eller bakterier som kan skapa någon sjukdom, det smakar bara illa, säger Per Viklund, på NVK.

Han uppmanar boende att spola ur kranarna ordentligt, då ska det missfärgade vattnet försvinna.

- Spola på bara, säger Per Viklund.

Boende på Ringvägen har dock uppgett att vattnet varit missfärgat under flera timmar och inte går att spola bort.

Anledningen till att vattnet blivit brunt är att NVK lagat en vattenläcka på Ringvägen. Färgen kommer från järn och mangan, som finns naturligt i vattnet, enligt NVK. Ämnena frigjordes när vattnet släpptes på i samband med lagningsarbetet.

- Ingenting har gått snett, säger Per Viklund.