Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

H behövs!

Annons

Hotell- och restaurangprogrammet på Brinellskolan har lagts ner. I vår tar den sista årskullen studenten.

Men varför lägger man ner ett gymnasieprogram som leder till ett yrke det finns efterfrågan på?

Eleverna har genom åren trivts med utbildningen med mycket engagerade lärare och sedan haft lätt att få arbete i branschen med möjligheter till karriär.

Det jag hört är att ett avtal om utbyte av elever mellan Kolbäcksådalens gymnasieförbund och Brinellskolan upphört.

Kan detta ha så stor betydelse i ett läge när eleverna själva får välja skola?

Hotell- och restaurangskolan i Fagersta har mycket gott rykte. Det är inte säkert att alla föredrar att gå i en större skola som i Västerås. I alla tider har de flesta Virsboelever föredragit Brinellskolan och kommer säkert att så göra.

Ett argument för nedläggning är således att för få elever kommer att söka till Fagerstas gymnasium. Men hur kan man veta i förväg hur många som kommer att söka till olika program?

Om det nu har varit en tillfällig minskning av sökande hit något år, ska man då lägga sig platt och ge upp? Detta program jämfört med andra yrkesprogram är ingen dyr utbildning. Elever och lärare driver dessutom en populär restaurangverksamhet och catering som ligger på proffsnivå. Men har man ingen marknadsföring ett år för att man bestämt sig för att lägga ner, får man den förväntade minskningen.

En ren parallell är nedläggningen av vård- och omsorgsprogrammet, som leder till yrken som snart är de enda som inte drabbas av varsel.

Går det inte att marknadsföra något bra vi har att erbjuda i Fagersta? Vi har ju en så kallad tillväxtgrupp. Men den kanske inte sysslar med att rädda bra verksamheter som finns och har en tillfällig svacka, utan den ska kanske skapa nya?

Det vore bra att få veta rent konkret vad det är som växt till.

Rädda det vi har som är bra!

Bergslagsbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons