Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hade varit nära döden – sjukhuset: Han är för frisk

Annons

Västmanlands sjukhus i Västerås.

Den 12/8 åkte Ingvar till Stockholm för sin dotters bröllop. Natten efteråt blev han dålig. Ambulans tillkallades. En underbar ambulansbesättning gjorde sitt bästa. Färd genom Stockholm city med blåljus, sirener och körning mot rött till Karolinskas hjärtavdelning. Där konstaterades en hjärtinfarkt. På eftermiddagen skickades Ingvar med ambulans till Västerås lasarett. Där låg han måndag och halva tisdag, sedan skickades han hem.

Han tog det lugnt hemma, men den 19/8 höll han på att dö i sin hustrus armar. Något rätt gjorde hon för Ingvar "kom tillbaka" och det blev ny ambulansfärd. Samma kväll ny infarkt. In på intensiven, sedan åter till avdelningen. Den 21/8 opererades en pacemaker in då hjärtats "elektriska system" skadats av de nya infarkterna. En veckas vistelse på hjärtavdelningen följde. Sedan dök biståndshandläggargruppens fyra personer upp för ett möte. De får veta att Ingvar har ett omfattande omvårdnadsbehov under dygnets alla timmar.

Biståndshandläggaren säger att Ingvar ska få komma till Zethelius korttidsboende. Samtidigt får de veta att hustrun ska gå igenom en ögonoperation samma vecka och inte kan köra bil på en tid.

En kvart efteråt kommer avdelningens läkare in och slänger sig ner i besöksfåtöljen. Han säger att Ingvar har små möjligheter att rehabilitera sig och att de om Ingvar får en ny infarkt inte kommer att tillgripa några livsuppehållande åtgärder!

Följande vecka uppmanas Ingvar att rycka upp sig och träna med rullatorn. Han är så svag att han inte själv kan ta sig in på toaletten, belägen cirka 2 meter från sängen. Varje dag påtalas att han är för frisk att ligga där och bör lämna lasarettet.

8 september får hustrun av en ren slump besked av en av de sjukhusanställda. ”Du vet väl att Ingvar kommer att skickas till Vallonen i morgon?” Nej, det visste hon inte. Vallonen ligger i Skultuna. Drygt 5 mil tur och retur bostaden. Så skedde också, Ingvar skickades ensam i en taxi till Skultuna. "Utskrivningsinformationen" berör inte med ett ord att Ingvar haft upprepade infarkter. Hans medicinering äventyrades också av bristande professionalism.

På fråga till biståndshandläggaren får hustrun veta att hon inte har en aning om vart Ingvar skulle komma. Var det med avsikt man placerade honom så långt bort som möjligt? Ambulansen lär nu ha alla odds emot sig att hinna fram i tid, så även familjen om det skulle krisa till sig igen.

Kära västeråsare med och utan hjärtbesvär. Tänk er noga för innan ni trillar dit på en hjärtinfarkt. I Västerås kommun blir ni behandlade av sådana som inga hjärtan har.

Fru Margareta , som följt händelserna varje dag vid sin makes sängkant

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons