Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hagelin stolt över nya rollen i Södra

När Joakim Larsson blev sjuk fick Fagersta Södras målvakt Johan Hagelin ta över kaptensbindeln. Nu har han vuxit in i rollen. Här berättar han om ansvaret, lagsammanhållningen och den stora nervositeten – inför att bli pappa.

Det var i Systemair Cup som Johan Hagelin fick ta på sig kaptensbindeln för första gången. Eftersom utespelarna byttes ut hela tiden ville tränarna ha en kapten som ständigt fanns på planen. Därför fick Hagelin det stora ansvaret att agera kapten.

Till säsongen var det tänkt att Joakim Larsson skulle vara Fagersta Södras kapten. Men när han blev sjuk fick i stället den assisterande kaptenen Hagelin kliva fram. Ett ansvar som han håller högt.

– Det fungerar jättebra. Det är ett privilegium att vara kapten. Det är jättekul att jag har kommit in i gruppen och laget och har fått så bra förtroende av tränarna, säger Hagelin.

För enligt honom själv är det inte helt självklart att just han skulle bli assisterande – numera ordinarie – kapten. Det faktumet att han är från Avesta talar emot honom, menar han.

– Jag tror att det är jättebra att ha en kille från staden som är kapten. Man får lite annan anknytning om man är från Fagersta. Men vi jobbar bra ihop, jag och Claes (Gustafsson, som också är assisterande kapten).

Hagelin är hur som helst en naturlig ledare. 31-åringen har varit med länge och har genom åren tagit till sig av de andra kaptener han har haft i sina olika klubbar. Det har hjälpt honom att utvecklas till den han är i dag, när han har gått in på sitt andra år i Södra.

Är din roll annorlunda i år?– Det har inte så mycket att göra med att jag är kapten. Men jag har kommit in i det här. Jag hade inte spelat med någon tidigare, jag kände bara igen Johan Adamsson. Det var helt nya människor, de visste inte hur jag spelade och jag visste inte hur de spelade. Det tog mer än halva säsongen att komma in det spelmässigt.

Och hur är laget?– Det är ett grymt lag. Absolut det skönaste laget jag har spelat i. Det var jättelätt att komma in i laget. Alla är tillmötesgående. Och alla runt laget är hur bra som helst att jobba med.

När Hagelin skrev på för Södra skrev han ett tvåårskontrakt. Men redan då flaggade han för att det kanske inte skulle bli två säsonger i klubben. Han kände nämligen att han var trött på fotbollen. Den långa karriären hade satt sina spår.

– Jag sa att jag kanske kunde träna två gånger i veckan. Men sedan var jag där på alla träningar jag kunde. Jag kände att det var jävligt roligt med fotboll igen.

Utvecklas du fortfarande?– Ja, det gör jag. Jag har haft olika faser i mitt målvaktsspel genom livet. Vissa säsonger är jag grym på just det, andra säsonger på något annat. Men nu börjar jag få en hög lägstanivå.

Den 19 maj (förmodligen) är det tänkt att Hagelin ska gå in i ytterligare en ny fas i livet. Då blir han nämligen pappa för första gången. Och han erkänner att det är nervöst. Nervöst med stort N.

– Det är riktigt nervöst. Jag vet ju inte vad som väntar. På så sätt är det skönt att ha fotbollen och gå in i sin bubbla och tänka på något annat, säger han.