Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halloween – ny men tynande tradition

Den 31 oktober firas Halloween. Men vad är egentligen Halloween? Vi bad Gillis Herlitz, etnolog och författare till boken Halloween: en studie av en nutida sed i Sverige, att reda ut begreppen.

Varför firar man Halloween? - I katolska länder firas, och firades även i Sverige under den katolska tiden, massvis med helgon, varannan, var tredje dag . Men man ville även ha en dag då man uppmärksammade de profana döda. Den äldsta kristna kyrkan firade sina döda i maj, men så gick en påve ut med ett edikt till sina missionärer att när de kom till en ny plats så skulle de låta bli att ändra på datumen för de fester man redan hade utan istället försöka att ändra innehållet. Eftersom man på många ställen hade skördefester i slutet av oktober flyttades de dödas dag till den tiden på året. Anledningen till att pumpor ingår i Halloweenfirandet är just rötterna i de traditionella skördefesterna.

Vad är skillnaden på Halloween och Alla helgons dag?- Det är ingen skillnad egentligen. Halloween är ett sammandrag av orden All hallows eve, Alla helgons afton.

När kom Halloween-firandet till Sverige?- Man vet att amerikanska studenter i Stockholm har firat det länge. Men när det verkligen tog fart var i slutet av 90-talet då affärerna fylldes med pumpor och masker och allt vad det var. Men trenden är att det blir mindre och mindre. Det är typistkt för den postmoderna tiden vi lever i – nyhetens behag. När det blir rutin överger man det. Det är en stor nedgång i antalet annonser med prylar som saluförs under Halloweenstämpel.

Hur skiljer sig det svenska firandet från det amerikanska?- I USA klär folk ut sig till filmstjärnor och kungligheter medan det i Sverige är ett oerhört fokus på skräcken.

Men trots det tror Gillis Herlitz att Halloween är här för att stanna.- Anledningen till det är att personalen på förskolorna upprätthåller traditionen. Det tilltalar ganska mycket hos de små. Dels kan man prata om skräck och död, och det är viktigt att man får prata om det på ett lekfullt sätt. För det andra finns det en oerhörd kreativitet, fantasifullhet och lekfullhet i Halloween för de små barnen.