Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han har inga planer på pension

Tankarna att bli pensionär har nyblivne seniorföretagaren Christer Lönngren lagt på is.
– Om man har lust, vilja och energi är det bara att köra på.

Allt fler över 65 år startar företag, enligt företaget Visma som i flera år tittat på nyföretagandet bland seniorer.

– Det har ökat de senaste fyra, fem åren, till skillnad från andra åldersgrupper där nyföretagandet minskar, säger Lars Fredell som är pressansvarig på Visma.

Uttersbergsbon Christer Lönngren är en av fyra personer över 65 år i norra länsdelen som startade företag förra året. Lönngrens planer var länge att sluta jobba när han uppnått pensionsålder, men sedan kom han på andra tankar.

– Ja, först tänkte jag bli pensionär, men sedan kom jag att tänka på vad jag skulle göra om jag inte skulpterade, säger han och fortsätter:

– Att vara pensionär är inget seriöst karriärsalternativ, att gå runt och göra inget.

Friheten är ett starkt skäl till att många som skulle kunna gå i pension startar eget, tror Lars Fredell.

– Många har mycket kvar att ge, och vill göra mer. Men kanske inte som anställd 8-17, måndag till fredag, utan i ett upplägg där man bestämmer mycket mer själv, säger han.

Just friheten att

kunna styra över sin arbetsdag själv är något som Christer Lönngren uppskattar.

– Jag kan ju välja vad jag vill göra, jag äger ju min tid. Men det är inte bara ett privilegium. Man måste klara den osäkerhet det är jämfört med att vara anställd, säger han.

Christer Lönngren har emellertid mångårig erfarenhet av att driva företag. Men innan han startade sin skulpturfirma i fjol hade han en period på något år då han inte drev något företag.

– Jag hade gjort skulpturer ändå, men för att kunna vara aktuell för en upphandling, med uppdrag från kommuner eller landsting, så måste jag ha ett företag, säger han.

Faktum är att olika typer av konstnärer toppade listan över seniorföretagarnas vanligaste branscher i länet, tillsammans med energikonsulter och lokaluthyrare.

Att mindre fysiskt krävande yrken fyller listan är ingen slump, tror Lars Fredell.

– Kroppsarbete är inte alls lika vanligt som för 50, 60 år sedan. Det tror jag gör att fler kan och vill jobba längre.

Att fler äldre startar eget kan även bero på den personliga ekonomin, tror han.

– När man sett på sitt orangefärgade kuvert kanske man överväger att starta eget efter att man sett hur ens pension kommer bli.

För Christer Lönngren är inte företaget avgörande för försörjningen.

– Jag måste inte slita och gno för att överleva. För mig är det ett sätt att leva. Att vara skulptör är att jobba på spekulation. Då är lusten helt avgörande, säger han.