Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vet inte om han tar platsen

Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson (V) har fått flest personröster i kampen om länets plats för Vänsterpartiet i riksdagen.”Trevligt att så många satt ett kryss”, säger han.

Annons
Stig Henriksson (V) leder just nu länskampen om Vänsterpartiets riksdagsplats före Vasiliki Tsouplaki, Västerås.

Med 776 röster (8,57 procent) har Stig Henriksson tilldelats en riksdagsplats för Vänsterpartiet. Detta efter att länsstyrelsen räknat samtliga 159 valdistrikt.

Han vet dock inte om han tar platsen.

– Jag ska ta mig en rejäl funderare och prata med mina närmaste på olika plan, säger Stig Henriksson.

De senaste dagarna har varit omtumlande. Först förlorade han makten i Fagersta och kallade det ”ett katastrofval.” Sedan har länsstyrelsen räknat fram att han fått så många personkryss till riksdagen, att han slår ut första namnet Vasiliki Tsouplaki och kan räkna med fyra år i Stockholm –om han vill.

– Jag stod ju på listan för att bli invald, så det är ett åtagande.

Han tvekar dock.

– Riksdagen innebär hårt arbete och det har jag alltid varit rädd för.

– Skämt åsido, det är en stor förändring i livet att tillbringa så mycket tid i Stockholm, så det tål att tänkas på.

Stig Henriksson är 59 år. Efter valförlusten i Fagersta såg han fram emot en tid med osäkerhet. Därför, säger han, behöver han minst helgen på sig för att fatta beslut.

Beredd på att bli vald genom många personröster var han inte.

– Jag har inte hört talas om någon som blivit inkryssad utan att driva kampanjer. Jag har inte åkt runt i länet med affischer och annat, säger han.

Tvåa slutade Vasiliki Tsouplaki, Västerås, som landade på 667 röster. Vasiliki Tsouplaki har inte varit anträffbar för en kommentar.

För att få en riksdagsplats krävs fem procent av personrösterna och att partiet har en plats (ett mandat) i riksdagen. På Vänsterpartiets listor stod Vasiliki Tsouplaki på första plats och Stig Henriksson på andra plats. 

Vänsterpartiet i Västmanland bara har ett riksdagsmandat.

Annons