Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han visar ett annat New York

Har du redan sett de största attraktionerna i New York? Daniel
Svanberg har länge drivit en blogg med tips utanför de upptrampade
stigarna. Nu blir den en guidebok.

Svensken Daniel Svanberg flyttade till New York från Boston 2008. Han föll direkt för stadens mångfald och enorma utbud.

- Här finns praktiskt taget allt; blir du hungrig klockan fyra på natten finns det nattöppna restauranger bara något kvarter bort, och shoppingutbudet är fenomenalt.

Han började driva bloggen Ett annat New York, där han delade med sig av sina upptäcksfärder i staden. Nu har den blivit en guidebok, med samma namn (Karavan Förlag). Där finns flera av de dolda pärlor som New York-borna ofta själva går på. Det kan vara restauranger i Brooklyns polska kvarter, svårfunna cocktailbarer och East Villages bästa second handbutiker. Vi frågade Daniel Svanberg om det bästa i New York.

Vilken är din favoritrestaurang?

- Det här är en svår fråga, det finns nämligen så många! WD-50 och EN delar nog förstaplatsen; där hittar du mat som lätt blir ett minne för livet, och servicen är utmärkt. Jag är emellertid även svag för enklare ställen som 3 Star Diner och Shopsin's, där maten är fenomenal och otroligt genuin.

Var äter man bästa brunchen?

- Den äter du hos Norma's som gömmer sig inne i hotellet Le Parker Meridiens lobby. Prova deras Chocolate Decadence French Toast, som enligt mig är den perfekta brunchrätten. Det är dessutom ett bra ställe att spana efter kändisar.

Vilken är New Yorks bäst bevarade hemlighet?

- De bäst bevarade hemligheterna är nog vissa av stadens grannskap som är precis på gång att bli populära. Ett par exempel är Red Hook och Yorkville. Red Hook är Brooklyns gamla hamnkvarter, som är svåra att ta sig till, men där det poppar upp nya restauranger och barer hela tiden. Yorkville är en del av Upper East Side, närmast East River. I dessa kvarter, främst på 1st och 2nd Ave mellan 82nd och 72nd Street börjar det hända spännande saker, och många av stadens populäraste barer och restauranger har öppnat filial just där. Det förutspås att inom några år bli det nya Williamsburg.

Vilket är ditt favoritmuseum i staden?

- Museum of Natural History! Detta enorma museum är fullt av spännande saker att se. Allt från dinosaurieskelett till uppstoppade elefanter. Där blir man gärna som barn på nytt, och det är mycket lätt att tillbringa en hel dag bland gamla ben och fossiler. Ett tips är att bege dig till den översta våningen och börja där. Där uppe finns nämligen de mest spännande utställningarna, och mot slutet av besöket är man ofta för trött för att kunna ta in allt.

Vad får man absolut inte missa?

- Det genuina New York! Att besöka staden och inte gå till en riktig grannskapsdiner är att missa en härligt genuin upplevelse. Se till att inte fastna på Times Square och i Central Park, det riktiga New York ligger nämligen bara en kort tunnelbanetur bort.

Vad tycker du själv är en perfekt dag i NY?

- Det är en lördag om hösten. Du vaknar tidigt och går till den lokala dinern för att äta en stadig frukost i form av pannkakor och blaskigt kaffe. Därefter beger du dig ut på stadens gator. Du kanske upptäcker en ny park, eller en ny affär som du inte sett tidigare. Det är här New York som bäst, det gömmer sig en överraskning bakom varje gathörn.

-Därefter har det blivit dags att leta prylar på någon av stadens alla loppmarknader. När det börjar bli kväll har du förhoppningsvis bokat bord på en av dina favoritrestauranger, varpå du beger dig ut i natten för en drink på någon av dina favoritbarer.