Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvillingarna banar väg för kvinnliga domare i herrhandbollen: "Har blivit kallad lilla gumman"

Systrarna är ett av två kvinnliga domarpar som dömer herrarnas allsvenska serie i Sverige. Men Safia och Maria Bennani vill inte att någon ska göra en stor grej kring om det är damer eller herrar som dömer en match.
– Det är ingen skillnad i hur vi dömer mellan oss och ett herrdomarpar, säger tvillingarna.

Annons

Det var total glädje när VästeråsIrsta vann matchen mot Linköping i lördags. Men under vissa tunga perioder på matchen var det någonting helt annat som hördes från både planen och läktaren.

”Domarna kanske ska tappa mjölktänderna innan de kommer ut och dömer en match”

Läs om matchen då VI vände en niomålsledning och vann med ett mål

Bland annat utrop som ”Domaren är ändå kass”, ”Ni är så jävla dåliga” hördes från fansen på läktaren och från planen hördes det en del irriterat mummel efter de domarslut som ansågs vara felaktiga.

Och förstås var det aldrig samma avblåsningar som det klagades på från de olika lagen.

Som reporter iakttar jag imponerat de båda domarna som tålmodigt talar lugnt med både tränare och spelare och till synes inte verkar höra det som skriks från läktaren och jag tänker att de där två tjejerna vill jag göra en intervju med.

Till min stora glädje får jag det och när intervjun är över är jag minst lika imponerad som innan.

Safia och Maria Bennani dömer herrarnas allsvenska serie.

Domarna i fråga kommer från Stockholm och är 28 år – de är tvillingar som har dömt handboll i tio år. Maria och Safia Bennani spelade själva handboll, tills de upptäckte att de tyckte att döma handboll var bra mycket roligare än att spela handboll.

– Det blev roligt när man började fatta vad domarskapet faktiskt handlar om. Det är inte bara utvisningar och tillrättavisningar, säger Safia Bennani.

Jag kommer aldrig att glömma första herrmatchen vi dömde

Systrarnas domarkarriär startade på riktigt när de fick döma finalen i Sverige Cupen för nio år sedan.

– Vi slutade spela handboll samma måndag, säger Maria Bennani och hennes syster fyller i:

– Efter två säsonger så gick vi över till herrseniorer och vår fjärde säsong gick vi över till att döma i den högsta serien för damer.

Hur var det?

– Det var tufft vissa gånger. Som domare måste man lära sig att leda en match, så att det inte spårar ur. Matchledarskapet är jätteviktigt, säger Safia.

Hon fortsätter:

– Vår taktik är att försöka hålla en bra stämning på banan och snabbt försöka läsa av olika situationer och vilken matchkaraktär vi har att jobba med.

Hur menar du då?

– Vimåste försöka styra spelet så att det blir rent. Vissa spelare kanske kan ta sina tre steg med en motspelare som hänger på ryggen och vissa spelare kanske lägger sig ned på en gång. Då måste vi försöka hitta en bra nivå på spelet som är anpassat till spelarnas förmåga.

Har det varit jobbigt någon gång?

– Jag kommer inte att glömma första herrmatchen vi dömde, säger Maria och fortsätter:

– Killen som satt i sekretariatet skrev ett kritiskt mejl till förbundet där han skrev att: ”Domarna kanske ska tappa mjölktänderna innan de kommer ut och dömer en match”

Det kan komma kritik från alla håll när man dömer en match i handboll.

Även Safia har en del händelser som sitter kvar som hon vill vara med att förändra till framtida domare, kvinnliga som manliga.

– Jag har varit med att tränare har klappat mig på huvudet och sagt lilla gumman. Men jag tror inte att det är värre för kvinnliga domare än manliga. Vi får nog bara lite olika kommentarer. Det blir en annan vinkel för att det är tjejer.

Men vad tänker ni kring den utsatta situationen domare befinner sig i. Det är ändå ert yrke?

– Man får försöka att inte ta det personligt. Spontana reaktioner är tillåtna, det är när det går överstyr och det blir för aggressivt vi måste försöka stoppa det. Och i stället för att bli ledsen så måste vi ta med oss det som händer och jobba med det och lära oss av det, säger Safia.

Trots de negativa sidorna tycker båda tvillingarna att deras yrke är det roligaste som finns och de uppmanar yngre domare att fortsätta.

– Vi har upplevt saker vi aldrig skulle ha upplevt annars. Vi har dömt utomlands, SM och vårt mål i år är att döma en Champions League-match, berättar Maria.

Mer läsning

Annons