Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regeln blir avgörande när det gäller som mest: "Alla kvalspel och slutspelsmatcher berörs"

Straffavgörande är ett minne blott i kval- och slutspel i Handbollssverige – redan till årets säsong.
I stället kommer en så kallad shootout att avgöra matcher som ännu är vid liv efter förlängning spelats.
– De som har upplevt det i verkligheten tycker att det är riktigt nervkittlande om man jämför med straffarna, säger tävlingskommitténs chef Ralf Lundberg.

Annons

En tät slutspels- eller kvalmatch som inte avgjorts efter förlängningen kommer inte längre att avgöras med straffläggningen.

Efter ett beslut från tävlingskommittén – på initiativ från Svensk elithandboll – är det nu en så kallad shootout som kommer att fälla avgörandet. Och förändringen träder i kraft omgående, alltså redan till årets säsong.

– Vi har hållit på med shootout på ungdomssidan under flera år. Det är en produkt som EHF skapade och som man kör på alla ungdomsmästerskap. Jag är förvånad att man inte tagit steget fullt ut tidigare, säger tävlingskommitténs chef Ralf Lundberg till Kvällsposten.

En shootout går till så att en spelare står framför eget målområde och därifrån passar hem till egen målvakt. Spelaren inleder sedan en löpning mot motståndarmålet, och får ett långt utkast från egen målvakt. Spelaren får ta ta max tre steg med bollen, och är inte tillåten att studsa den, innan hen avslutar mot motståndarmålet. Varje lag får fem shootout-chanser.

– De som har upplevt det i verkligheten tycker att det är riktigt nervkittlande om man jämför med straffarna, säger Lundberg.

Annons