Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hansdotter: "Det var helt fantastiskt"

Den eviga tvåan blev den gladaste ettan. Frida Hansdotter fick äntligen, efter snart tio år i världscupen, ställa sig längst upp på pallen. Och hennes glädje gick inte att ta miste på efter bragden.
– Ja, det var lite glädjetårar...

Amerikanskan Mikaela Shiffrin var sist ut i det andra åket i slovenska Kranjska Gora. Då stod Frida Hansdotter nere vid mållinjen och hade för tillfället förstaplatsen. Från det första åket hade Shiffrin en ledning på 31 hundradelar före tvåan Hansdotter. Många tänkte att det skulle bli som vanligt: Shiffrin skulle ställa sig längst upp på pallen, Hansdotter skulle stå bredvid som tvåa. Som så många gånger förut.

Men Shiffrin gjorde ett misstag i sitt åk. Hansdotter såg det. Och tankarna började gro.

– När jag såg att Shiffrin gjorde missen tänkte jag ”kan det här vara min dag?”.

Det blev hennes dag.

Beskriv känslan när du förstod att du faktiskt var etta på pallen.– Det var helt fantastiskt.

Var det skönt att slå just Shiffrin också, som nästan alltid har varit före dig när du har kommit tvåa?– Man ska klara av två åk för att vinna. Hon gjorde ett misstag och jag var starkare i dag. Jag är jättenöjd.

Segern blev tight. Till slut var Hansdotter bara fem hundradelar före tvåan Marlies Schild från Österrike. Men trots att underlaget var mjukt kunde alltså Hansdotter bemästra det och ta sin allra första världscupseger i karriären.

Kom det några glädjetårar efteråt?– Ja, det var lite glädjetårar när de ropade ut trean, tvåan och ettan. Då kom det några tårar.

Extra roligt för Hansdotter var att hennes pojkvän och pappa, som bara medverkar på ett fåtal tävlingar varje år, var på plats.

– Det var jättekul att de var här. De brukar bara vara på två-tre tävlingar varje vinter. Så de matchade in det här bra.

Har du fått många reaktioner från vänner?– Ja, det är många som har skrivit och grattat. Det är kul att de följer mig.

Så hur känns det att faktiskt vara bäst i världen just nu?– (Lång tystnad). Det känns helt fantastiskt.

Har du hunnit reflektera över det?– Inte ännu riktigt. I morgon (läs i dag) när jag kommer hem kommer jag att tänka ”vilken bra dag”.

Hansdotters nästa tävling är i OS i Sotji om knappt tre veckor. Uppladdningen kunde knappast ha varit bättre.

– Det är jätteskönt att ha det här i bagaget. Nu kan jag ta det lugnt och slipa på detaljer. Det ger bra självförtroende inför Sotji.

Läs mer: Hansdotters tränare hyllar henne efter förstaplatsen. Läs vad han säger i måndagens FP.