Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hansdotter har klivit ut ur skuggan

Anja Pärson dominerade svensk alpinskidåkning under många år. Men inte längre. Nu är det i stället Frida Hansdotter som är Sveriges starkast lysande stjärna inom slalomen. Här berättar hon om favoritskapet inför medaljjakten på OS.

Hon inledde slalomsäsongen med att komma åtta i Levi. Hon följde upp det med en andraplats i Courchevel. Sedan blev det en sjätteplats i Lienz, en tiondeplats i Bormio och en till andraplats i Flachau. Och sedan kom den. Segern. Den efterlängtade segern för ”den eviga tvåan”. Frida Hansdotters sista tävling inför OS slutade med en vinst i världscupen i Kranjska Gora.

Under fredagen är hon en av favoriterna till OS-guldet i slalom. Och utan tvekan en av de bästa slalomåkarna i hela världen.

– Men jag känner mig som samma Frida i år som för två år sedan. Jag tycker att det är kul för sporten att man uppmärksammar att det går bra för någon ny i stället för Anja. Maria (Pietilä Holmner) kunde vara femma, jag kunde vara femma, och Anja sjua. Och fortfarande stod det om Anja, säger Frida Hansdotter.

Det är just det det handlar om. Nu har andra damer än bara den ständiga Anja Pärson klivit fram i landslaget. Ingen står i skuggan av henne längre. Det har gett Hansdotter en extra boost i självförtroendet.

– Det är viktigt för resten av laget att vi har fått kliva fram. Jag hade Pernilla (Wiberg) som idol, inte Anja. Anja var en fantastisk skidåkare, men eftersom jag åkte med henne ser jag inte henne som en idol. Jag måste tänka att jag är bäst.

Och under fredagen kan Hansdotter bli bäst. Oddsen är låga att hon tar en OS-medalj. Det har varit målet hela säsongen. Men att utmåla sig som favorit är inget hon vill göra.

– Nja, jag vet inte. Jag ser det som att jag har stora möjligheter att komma hem med en medalj om jag får allt att stämma, absolut. Det har jag bevisat under vintern. Under tävlingar när jag åker riktigt bra är jag en av de bästa. Men det är klart att det finns många andra som också är favoriter. Jag har i alla fall chans på medalj.

Har säsongen varit annorlunda med favoritskapet?– Det är klart att det är annorlunda. Jag gjorde en fantastisk säsong förra säsongen. Men det har också varit kul att gå in för en sådan här säsong och ha gjort det jättebra. Det är klart att många frågar om jag ska vinna allt. Men det är fortfarande så att det är många fantastiskt duktiga tjejer med. Jag tycker att det är kul att visa att det inte bara var förra året. Nu ligger jag tvåa i slalomcupen, jag har tagit tre pallplatser och säsongen har bara hunnit till hälften ännu. Det är skönt att visa att jag är i bra form. När det stämmer är jag en av de snabbaste.

Under fredagen

ska hon vara det. En av de snabbaste. Då kan hon ta sin första OS-medalj i karriären. Men hon vet också att konkurrensen är stenhård. Amerikanskan Mikaela Shiffrin kommer att vara minst lika het i backen.

– Ja, hon är den stora favoriten. Även Marlies Schild, som var skadad förra året men är på väg tillbaka, har visat att hon kan åka riktigt snabbt. Sedan är vi många. Vi är olika på pallen nästan varje tävling. Det är fem-tio stycken som kan slåss om medaljer. Sedan är det två-tre favoriter.

Är Hansdotter en av dem?