Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hantera ditt bostadsknarkande

Måste kolla appen igen – kanske har drömbostaden dykt upp under den senaste kvarten? I en tid då boendet är en investering stiger köp- och säljhetsen många åt huvudet, och det blir svårt att koppla av. Här får du tips på hur du hanterar ditt bostadsknarkande.

Annons
Alexander Norén.

Du vaknar i din sekelskiftesvilla i den uppvuxna trädgårdsstaden, tassar över det nyslipade trägolvet med kaffekoppen i handen. Du slår dig ned i soffan där solen faller in över de glossiga magasinen, som ligger lite nonchalant slängda över soffbordet... men vänta! Du sitter ju kvar i din mörka tvåa, framför datorn! Du har fastnat i en hemnetfantasi igen. Att drömma om ett bostadsklipp, snoka hos grannarna som ska sälja eller bara fantisera om ett liv i en paradvåning – det kan snabbt accelerera till något som liknar ett beroende.

En som varit där är tv-journalisten och författaren Alexander Norén, som har skrivit boken ”Hög på hus”. Hans hemnetsurfande började när han och frun behövde något större.

– Jag märkte att hus var fruktansvärt dyrt om man ville bo nära stan, men ibland dök det upp billigare objekt där budgivningen inte rusade iväg. Jag blev besatt av att ta reda på varför, att knäcka koden, berättar han.

Alexander Norén läste på

om ekonomisk psykologi och skannade ständigt av utbudet för att hitta ett prisvärt hus. I sin research plöjde han alla objekt som kunde vara intressanta, och under resans gång uppstod en form av beroende.

– Det handlade om att jag inte ville missa något, jag ville ju vara först på bollen. Och när vi väl hittat vårt hus och köpt det, då vill jag se om jag kunde göra om det!

Numera har begäret efter att bostadssurfa minskat något, och Alexander Norén betecknar sitt beroende som passivt.

– Jag kollar bara någon gång om dagen, och då för skojs skull. Men det är farligt med det där slentriankollandet, man kan jämföra det med att fönstershoppa i en butik – antingen blir man frustrerad över att man inte får köpa, eller så skaffar man något som man inte tänkt.

I dag använder Alexander bostadssajten mer som ett tidsfördriv – han kan till exempel klicka in sig på ett fjällpensionat i Härjedalsfjällen och börja fantisera om hur huset kan utvecklas.

– I och med att jag har lärt känna marknaden och vet vilka objekt som är för dyra och vad som är ett bra pris ser jag vad som har potential. Jag har också renoverat mycket och fått blodad tand för hur man kan förbättra ett ställe.

Vår tids besatthet

av våra hem, inredningshetsen och renoveringsivern, har sin grund i de skenande priserna, tror Alexander Norén.

– Hemmet har fått ett monetärt värde snarare än att fylla ett funktionellt behov. Alla funderar över vad de skulle kunna få för sin bostad. Kanske om man bygger en sådan altan som grannen har, skulle det öka värdet?

Han tror att folk som har god förmåga att vara nöjda med vad de har, och personer som inte är så materialistiska, löper mindre risk att trilla dit på ett beroende – och att de har större chans att vara lyckliga i livet.

Alexander Noréns tips

till den som tappat greppet om sitt bostadssurfande är att inte alltid ha telefonen inom en armlängds avstånd. Ofta är det apparna som ställer till det, och telefonen kollar vi utan att ens tänka på det.

– Ta en mobilfri timme då och då, eller göm appen långt bak i telefonen, så att du inte ser den direkt på skärmen.

Drömhuset.  Hemnet har tillsammans med arkitektkontoret Tham & Videgård samlat information svenskarnas drömvilla – och så här ser den ut.
Sticker ut. Paprika i badkaret, paprika på sängen, paprika i tvättmaskinen. ”Paprikahuset” i Saltsjöbaden lockade stort intresse i fjol.
Läskigt.  ”Alienhuset” i Kalmar var Sveriges näst mest populära annons 2014. Säljaren har låtit sitt intresse för science fiction-film löpa fritt i inredningen.
Besatt. ”Jag har en förmåga att nörda ner mig i saker. När vi skulle köpa hus plöjde jag alla objekt som fanns och under resans gång blev det ett beroende”, säger Alexander Norén om sitt förhållande till bostadssurfande.
I sin bok ”Hög på hus, vägen till det perfekta boendet” beskriver Alexander Norén sin egen bostadskarriär.

Hitta rätt i bostadsdjungeln

Alexander tipsar:

Annons