Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är årets sommarpratare – vi har hela listan

Sol, semester och direktsänt sommarprat i P1. Nu har Sveriges Radio presenterat den efterlängtade listan på årets sommarpratare.

Annons

Johar Bendjelloul, handbollsspelaren Linnéa Claeson, idrottaren Aron Andersson och Bibi Rödöö när årets sommarpratare presenteras på presskonferens i Berwaldhallen.

Årets samling sommarvärdar i P1 rymmer de sedvanliga nedslagen i såväl kultur- som finansvärlden, vetenskapen och sporten. Men programmet ger även plats åt representanter för både himlen och helvetet, samt en före detta president.

Ulf Ekman, Miriam Bryant och Tarja Halonen finns bland årets sommarvärdar. Först ut i år är operasångaren Rickard Söderberg som gör debut i sammanhanget. Bland övriga sommarvärdar, som presenterats på en presskonferens i Berwaldhallen i Stockholm, finns artisterna Per Gessle och Cherrie, simmaren Sarah Sjöström, Finlands tidigare president Tarja Halonen och 105-åriga bloggaren Dagny Carlsson.

"Så mycket bättre"-fantaster kan glädjas åt att Miriam Bryant och Lisa Ekdahl, två artister som nyligen varit med i TV4:s tittarfavorit, får varsitt sommarprogram, medan de som är nyfikna på regissören Ruben Östlunds tankar om filmkonsten – och möjligtvis Guldpalmen i Cannes – bör ringa in den 19 augusti i kalendern.

Ett namn som sticker ut är Ulf Ekman, före detta frikyrkopastorn som grundade den kontroversiella frikyrkoförsamlingen Livets Ord. 2014 lämnade han överraskande församlingen för att konvertera till katolicismen.

- Hela programmet kommer inte handla om det, men lite grand kommer jag berätta om det, säger Ekman på presskonferensen och tillägger att hans "Sommar" ska handla mycket om det "som inte hamnade i media".

Ett annat faktum som sticker ut en aning är att artisten Tobias Forge, sångare i det hemlighetsfulla bandet Ghost som kännetecknas av sitt bruk av satanistisk symbolik, sommarpratar.

"En man som heter Ove"-författaren Fredrik Backman har inte gjort många intervjuer de senaste åren, men den 30 juli får han ett eget sommarprogram, och dagen efter hörs skådespelaren Bahar Pars som spelade en av huvudrollerna i filmatiseringen av boken.

Sedan tidigare är det känt att Kungälvsbon Tommy Ivarsson har utsetts till lyssnarnas sommarvärd. Han ska berätta om hur han 2015 förlorade sin yngste son Jonathan i sjukdomen lungfibros.

"Sommar i P1" har sänts sedan 1959. Programmet sänds, som alltid sedan premiären, i radio klockan 13. Men nytt för i år är att det även släpps en poddversion redan klockan 7 på morgonen. Möjligheten att lyssna på programmet i efterhand har funnits sedan 2005.

Först ut på midsommardagen 24 juni är operasångaren Rickard Söderberg, som drömt om att få vara sommarpratare hela sitt liv.

Rickard Söderberg.

25 juni: Sarah Sjöström, simmare och OS-guldmedaljör, bara 23 år gammal men redan med en lång idrottskarriär bakom sig.

26 juni: Negra Efendić, journalist på Svenska Dagbladet som bland annat vunnit Stora Journalistpriset 2016 för sin reportagebok ”Jag var precis som du”.

Douglas Léon.

27 juni: Douglas ”Dogge Doggelito” León.

28 juni: Johan Hakelius, som lovar att prata om allt annat utom sig själv. Hans sommarprat kommer att utgå från en serie - porträtt.

29 juni: Madeleine Onne

30 juni: Ann-Helén Laestadius

1 juli: Artisten Per Gessle.

Harriet Andersson.

2 juli: Harriet Andersson.

3 juli: Ulf Ekman,

4 juli: Richard Tellström

5 juli: Malin Persson Giolito

6 juli: Sherihan ”Cherrie” Abdulle

7 juli: Lennart Käll, vd för Svenska Spel, som bland annat kommer att prata om kidnappningsförsöket, brottsoffer och rehabilitering.

8 juli: Linda Boström Knausgård

Janne Josefsson.

9 juli: Janne Josefsson

10 juli: Dagny Carlsson

11 juli: William Spetz

12 juli: Angela Gui, dotter till den svenske bokförläggaren Gui Minhai som oförklarligt försvann och dök upp i kinesiskt häkte.

13 juli: Birgitte Bonnesen

14 juli: författaren och poeten Johannes Anyuru.

15 juli: Artisten Tove ”Tove Lo” Nilsson med monsterhiten "Habits" som fått en halv miljard lyssnare.

16 juli: Anders Arborelius

17 juli: Linnéa Claeson, handbollsproffs och juridikstuderande, som bland annat driver sajten "Assholes online" för att avväpna näthat med humor. "Jag orkar för att jag måste orka", summerar hon i P1:s presentation av årets sommarvärdar.

18 juli: Johan von Schreeb, grundare av svenska Läkare Utan Gränser.

19 juli: Tommy Ivarsson, lyssnarnas sommarvärd 2017, som förlorade sin son efter nio års väntan på nya lungor. Han vill fokusera på den kärlek och glädje livet kan ge även i sådana situationer.

20 juli: Moa Herngren

21 juli: Johan Kuylenstierna , klimatforskare, som tänker prata om hur mycket som faktiskt går åt rätt håll när det gäller klimatfrågan.

22 juli: Karin Laserow

23 juli: Stig Björkman

24 juli: Malin Cederbladh

25 juli: Jerzy Sarnecki

26 juli: Kalle Lind

27 juli: Evin Ahmad

28 juli: Rune Andersson

29 juli: Lisa Ekdahl, artist.

30 juli: Fredrik Backman

31 juli: Bahar Pars

1 augusti: Aron Anderson, extremidrottare och den förste rullstolsburne att bestiga både Kebnekaise och Kilimanjaro.

2 augusti: Miriam Bryant, artist.

3 augusti: Jonna Bornemark, filosof.

4 augusti: Jacob Mühlrad

5 augusti: Sven Melander, som utlovar en betraktelse över livets sällskapsresa.

6 augusti: Tarja Halonen, Finlands president mellan 2000 och 2012, som kommer att spela Lordi och prata om Pippi Långstrumt, som är hennes stora hjälte.

Barbro Ehnbom.

7 augusti: Barbro Ehnbom, näringslivsprofil i New York som arbetra för att lyfta kvinnor i näringslivet.

8 augusti: Anders Göranzon

9 augusti: Roy Hodgson, fotbollscoach för bland annat Liverpool och Inter.

10 augusti: Magda Gad

11 augusti: Robert Pettersson

Gullan Bornemark.

12 augusti: Gullan Bornemark, legendarisk sångerska som gjorde sin radiodebut vid 17 års ålder, när hon fortfarande gick i studentklass i Härnösand.

13 augusti: Lisa Langseth

14 augusti: Percy Nilsson

15 augusti: Ann-Mari Begler

16 augusti: Mats Persson

18 augusti: Annakarin Nyberg, som forskar på härskartekniker på sociala medier.

19 augusti: Ruben Östlund

20 augusti avslutas Sommarserien med skådespelaren Stina Ekblad.

I fjol var författaren Maj Sjöwalls program det mest lyssnade i direktsändning. Det mest lyssnade på i efterhand var den norska läkaren Gunhild Stordalens.

Programmet kommer, som alltid sedan det allra första programmet, att sändas i radio klockan 13 men i år är det även möjligt att lyssna i förhand. Poddversionen av programmet släpps redan klockan 7 på morgonen.

Möjligheten att lyssna på programmet i efterhand har funnits sedan 2005.

Annons