Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är häftigaste skyskraporna

Världens snyggaste skyskrapa ligger i London. Nu har de höga tornens topplista utsetts.

The Shard i London är jordglobens snyggaste nybyggda skyskrapa. Det menar juryn i Emporis Skyskraper Award. Byggföretaget Emporis utser varje år den häftigaste skyskrapan som byggts de senaste 12 månaderna, och som är över 100 meter.

"Att bygga The Shard var komplicerat på grund av det trånga utrymmet och därför krävdes en innovativ planering. Det gör resultatet än mer imponerande: en skyskrapa som man genast känner igen och som redan har blivit en symbol för London", säger man på Emporis.

The Shard ritades av Renzo Piano och dess fasad reducerar solens strålning samtidigt som ljusinsläppet är maximerat.

Munkliknande byggnad

På andra plats kommer DC-tornet i Wien, designat av Dominique Perrault Architecture. Dess fasad är till stora delar gjord av glas, vilket gör att man om dagen främst har dagsljus i stället för artificiellt ljus inomhus. Man har använt lokala material för inredningen.

Som trea hamnar den munkliknande skyskrapan Sheraton Huzhou Hot Spring Resort, som lyses upp av 19 000 led-lampor om kvällen. Skyskrapans form gör att alla rum i det spektakulära hotellet kan ha balkonger, och att dagsljuset faller in från flera riktningar. Bakom skapelsen står Mad arkitekter.

Fakta/The Shard

+The Shard ligger i närheten av London Bridge och är 310 meter hög.

Här finns både kontor, det femstjärniga hotellet Shangri-La och stadens högsta utkiksplats, där man kan se 360 grader ut över London.

+Läs mer på:http://the-shard.com