Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är lastbilarnas livsfarliga genväg

Vid ett flertal tillfällen har det noterats att Per Olsskolans cykel- och gångväg utnyttjas av tunga fordon. Nu hoppas personal och föräldrar att en åtgärd införs snarast.

Annons
På den smala gång- och cykelvägen mellan förskolan Björksta och Per Olsskolan har lastbilar setts åka. ”Det är helt vansinnigt”, säger föräldern Anna Sohlberg.

Fagersta. – Det är helt vansinnigt. Jag förstår inte hur man kan ha så pass bråttom att man väljer att gena över en skolgård där barn ska kunna känna sig trygga, säger Anna Sohlberg om trafikproblemet.

Hon har sin dotter i förskoleklass i byggnaden som ligger högst upp på Per Olsskolan. Hon fick höra om trafikproblemet vid ett föräldrarådsmöte nyligen.

Kerstin Bergström-Bylund har varit rektor på Per Olsskolan sedan augusti i år. På den korta tiden har hon noterat att lastbilar och andra fordon använder sig av cykel- och gångbanan genom skolgården som en genväg för att ta sig ner på Floravägen.

– Vi har närmare 350 elever här på skolan. Och detta med DHL-lastbilar och andra fordon sker under skoltid. Det är en oro hos oss och en oro hos föräldrarna. Det behövs en förändring innan något allvarligt händer, menar Kerstin Bergström-Bylund.

Runt husknuten vid den översta skolbyggnaden finns sandlådor och ett skogsparti där barnen oftast vistas. De övriga skolbyggnaderna står även de uppradade längs med cykel- och gångbanan.

– Hur ska chauffören kunna hinna med att se om ett barn springer ut framför bilen? Jag känner mig väldigt orolig att barn ska behöva ha det så här, säger Anna Sohlberg.

Förslag som diskuterats mellan lärare och föräldrar kring trafiksituationen på Per Olsskolan, är att införa bommar vid den översta skolbyggnaden.

– På det viset hindrar vi inte taxi eller fordon med behörighet att ta sig till den övre parkeringen, säger Kerstin Bergström-Bylund och tillägger:

– Det behövs inte så stora förändringar men det behövs anpassningar så vi slipper den här trafiken på skolgården, för det är inte säkert som det är nu, säger hon.

Har ni kontaktat DHL angående detta?

– Nej, det har jag inte gjort. Men vi har kontaktat NVK (Norra Västmanlands kommunalteknikförbund) gällande trafiksituationen. För det gäller inte bara vid övre skolgården utan även nedre delen intill fritidshemmet Gruvan, där föräldrar parkerar lite varstans och där matbilen nu måste passera, säger Kerstin Bergström-Bylund.

Har DHL ärenden på skolan eller varför tar de vägen över skolgården?

– DHL har ingenting på vår skolgård att göra för att varorna lämnar de på lastkajen och den når de från det andra hållet (Floravägen) om de åker den riktiga vägen. De har ingenting på cykelbanorna att göra, säger Kerstin Bergström-Bylund.

Läs DHL:s svar till Fagersta-Posten här .

Annons