Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är orsakerna till VIF:s fall

Alla är överens: Säsongen blev ett misslyckande. Nu har också Västanfors IF gått igenom vad som gick fel. Och det var de många förändringarna under pågående säsong som var uppe för diskussion.

Försäsongen gick i dur. Västanfors plöjde fram och vann match efter match. Allsvenska lag besegrades och segersviten var lång.

Men när säsongen väl satte i gång hände något inom laget. Det fina spel man hade visat upp under försäsongen var som bortblåst. Och mitt i allt valde man att förändra spelsystemet – vilket inte gav någon framgång.

– Från tränarhåll borde vi ha varit tydligare och behållit det spelsätt vi hade i början av säsongen. I efterhand var vi lite snabba att göra förändringar ... det blev lite mycket förändringar. Det var bra då, men det visade sig att kanske inte var det bästa, säger tränaren Olle Wiberg och tillägger:

– Vi fick sådan vind i seglen i början att vi efter ett tag började ta saker lite för lätt. Då hamnade vi en dålig spiral som vi inte tog oss ur förrän de sista matcherna.

Wiberg och hans tränarstab har också räknat ut att VIF sammanlagt under säsongen missade drygt 35 klara målchanser. Ett undermåligt betyg, enligt Wiberg.

– Det ska vara mål på minst hälften. Vad det har att göra med är svårt att sätta fingret på. Men det handlar inte om anfall, mittfältare eller försvar, det handlar om hela laget. Vi har även släppt in lite lätta mål när inte polaren har gjort jobbet.

Men Wiberg menar samtidigt att allt inte gick i moll den här säsongen. Det finns fortfarande bra saker att jobba vidare på.

– Ja, vi har gjort otroligt mycket som är bra också. Vi hade en grym försäsongsträning och var bättre tränade än någonsin. Vi vann och visade att vi är ett bra bandylag.

Vad säger spelarna?– De känner också att det var en bra start, men att något sedan hände. Vi tappade spelet som vi hade, vi var ineffektiva och lämnade över jobbet till polarna. Det stora är att alla måste vara tydliga i det vi gör. Det handlar om taktiska upplägg och bestämdhet på planen från spelarnas sida.

A-laget träffades för sista gången i måndags. Nu väntar en ledighet fram till att försäsongen drar i gång i slutet av april. Och redan nu har Wiberg det klart med hur han vill göra under försäsongsträningen.

– Vi har gjort en grovkalkyl vad tanken är med försäsongen. Vi ska ha ett möte i april också. Träningen drar i gång som vanligt i slutet av april och då får vi se vilka som står där. Det är många som inte har bestämt sig ännu. Både på spelar- och ledarsidan.