Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har du slutat klimatkompensera?

Hela 56 procent av resenärerna kan tänka sig att
klimatkompensera. Ändå är det ytterst få som faktiskt gör det,
visar en ny undersökning.

De flesta vet att flyget inte är det bästa för klimatet. Men det finns sällan bra och billiga tågalternativ. Under en period lättade många på det dåliga samvetet genom att klimatkompensera. Men en ny undersökning av resemagasinet Vagabond visar att vi blivit sämre på att ta miljöhänsyn.

-Klimatkompensation var ett modeord för några år sedan. Nu är det i det närmaste stendött. Mindre än 1 procent av resenärerna klimatkompenserar sin resa i dag, säger tidningens chefredaktör Tobias Larsson i ett pressmeddelande.

EU kontrollerar

Kompensationen kan ske på olika sätt, till exempel genom att man planterar träd eller bygger vindkraftverk. Men utsläppskalkylerna varierar ofta och kan vara svåra att förstå sig på.

- Misstron mot systemet med klimatkompensation tillsammans med en mer nyanserad bild av hur mycket flyget släpper ut är nog också bidragande orsaker till att färre klimatkompenserar, säger Vagabonds chefredaktör Tobias Larsson.

Sedan 2012 har EU dessutom tagit med flyget i sitt utsläppshandelssystem. Alltså är man som passagerare redan med och betalar för flygets utsläpp.

Kompensera på olika sätt

För den som flyger utanför EU finns dock inga styrmedel, och det blir alltså viktigare att själv ta ansvar för kompensationen.

-Det finns olika sätt att göra det på. Vanligt är att använda någon typ av utsläppsenheter, säger Erik Eriksson, enhetschef på Energimyndigheten, som bevakat frågan.

Antingen väljer man utsläppsenheter som kommer från FN-kontrollerade projekt, så kallade CDM-projekt. Eller så använder man sig av utsläppsenheter som skapas i projekt utanför FN:s regi. Då kan det vara bra att själv läsa på om projekten först.

Fakta

Enligt FN:s internationella klimatpanel står flyget för cirka 3,5 av människans totala påverkan på växthuseffekten, när man räknar med effekten av vattenånga, kväveoxider och kondensstrimmor.

Vagabonds undersökning baserar sig bland annat på uppskattningar från SAS och de stora charterbolagen.

Två sätt att klimatkompensera

+Plantera träd med Vi-skogen

http://www.viskogen.se/foretag/klimatkompensation/

+Företag som använder FN:s uppföljningssystem

www.tricorona.com

Fakta/Klimatkompensation

+Enligt FN:s internationella klimatpanel står flyget för cirka3,5 av människans totala påverkan på växthuseffekten, när manräknar med effekten av vattenånga, kväveoxider ochkondensstrimmor.

+Vagabonds undersökning baserar sig bland annat på uppskattningarfrån SAS och de stora charterbolagen.

Två sätt att klimatkompensera

+Plantera träd med Vi-skogen

www.viskogen.se/foretag/klimatkompensation

+Företag som har FN:s CDM-märkning.

www.tricorona.com