Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får du mer för pengarna

Den starka kronan ger svenskarna mer resa för pengarna. Island,
Polen och Turkiet är några av de platser där valutaläget blivit
mest fördelaktigt de senaste fem åren.

Många svenskar vet att utnyttja valutaläget när de väljer resmål, det menar resebyrån Ticket där säljarna märkt att folk frågar efter länder där valutan är billig. Enligt en undersökning av Forex granskar hela 85 procent kostnadsnivån på det ställe de ska åka till. Ändå visar samma undersökning, som är genomförd av You Gov med 1 759 deltagare, att hälften trots det spräcker sin semesterbudget. Enligt Tickets kommunikationsansvarig Maria Gertell är det inte det lägre priset på resorna som lockar, utan snarare mervärdet.

-Även om resorna blir billigare, så gör de flesta resenärerna fortfarande av med lika mycket pengar på resmålet. De pengar de hade kunnat spara lägger de i stället på bättre boende, finare restaurangbesök, och kanske en extra väska under shoppingrundan, säger hon i ett pressmeddelande.

Island billigast

Ser man var valutakursen är mest fördelaktig är det Island som toppar ligan. På fem år har valutan där blivit cirka 37 procent billigare. Andra länder med billigare valuta jämfört med för fem år sedan är Turkiet, där valutan nu kostar 31 procent mindre, samt Polen, Indien, Ryssland, Brasilien, Storbritannien, Sydafrika, Mexiko och Tjeckien.

- Både Kraków och Warszawa är två lysande weekendstäder som är på stark uppgång och som håller en hög standard. Det är typexempel på städer som ger mycket för pengarna. En avsmakningsmeny på en stjärnkrog i Kraków kostar i regel inte mer än en medioker trerättersmiddag på en svensk restaurang, säger Maria Gertell.