Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns årets hetaste jobb 

Arbetsmarknaden i länet och norra länsdelen väntas växa 2016. De yrken där det väntas bli brist är bland annat läkare, sjuksköterskor och kockar.

Annons
Ann-Kristin Henriksson gör i ordning räkmackor lagom till att lunchen ska börja.

Arbetslösheten spås öka i år trots att sysselsättningen växer. Dock finns det flera yrken där chansen till jobb är större än andra, bland annat kock.

Inne i köket till Charlies restaurang i Fagersta rör Ann-Kristin Henriksson om i en stor kastrull fylld med stuvade makaroner. Till det ska hon laga falukorv.

När Fagersta-Posten kommer på besök blir det också panerad pangasiusfilé med remouladsås på menyn.

– Fisk går alltid hem, folk verkar gilla det, säger Ann-Kristin Henriksson.

Ann-Kristin Henriksson har arbetat som kock i ungefär 25 år och lärde sig själv yrket. Hennes mor ägde vandrarhem så hon fick hjälpa till i köket där.

1993 öppnade hon och hennes man Slobodan Krstic Charlies restaurang i Coops lokaler i Fagersta.

– Tvärt emot vad de flesta tror så är restaurangen döpt efter vår son Charlie. De flesta tror att Slobodan heter Charlie, säger Ann-Kristin Henriksson.

Det är ett tungt jobb berättar hon. Att banka 200 schnitzlar känns i axlarna. Det kan också vara väldigt stressigt, men det är också då det är roligt tycker hon.

– Jag trivs som fisken i vattnet när det är jättemycket att göra. När det är lugnt kan det bli tråkigt, säger Ann-Kristin Henriksson.

Norra länsdelen är för liten för att se hur arbetsmarknaden kommer att se ut 2016. Men sett till hela Västmanland finns det både positiva och negativa signaler.

– Står man utan gymnasial utbildning är det kärvare på arbetsmarknaden. Tittar vi på bristyrken i norra länsdelen och länet är det ingenjörer, barnmorskor, sjuksköterskor och då behöver man vidareutbilda sig, säger Jens Wretling, sektionschef på arbetsförmedlingen Fagersta.

– De bristyrken som kräver gymnasial kompetens är kockar och lastbilschaufförer, tillägger han.

Han påpekar också att de som är villiga att röra på sig och flytta också har en större chans att hitta jobb.

Vad ska man satsa på av yrkesutbildning eller högskoleutbildning?– Om du går på gymnasiet och vill studera vidare ska du välja något som ger dig förutsättningarna att göra det. Men yrkesutbildning i dag ser vi ger stora möjligheter till arbete.

Jens Wretling pratar också om överskottsyrken som lagerarbetare, grovarbetare och försäljare där det finns ett stort överskott av arbetskraft.

– Man kan inte säga att det är kört, självklart finns det arbetstillfällen där också. Men man ska räkna med hård konkurrens om jobben. Försäljare, brevbärare och vaktmästare är sådana yrken.

Yrkena med bäst och sämst chans till jobb

Bristyrken:

Barnmorskor

Civilingenjörer inom elkraft och maskin

Kockar

Lastbilsförare

Läkare

Psykologer

Sjuksköterskor inom akutsjukvård och psykiatrisk vård

Socialsekreterare

Överskottsyrken:

Brevbärare

Försäljare inom fackhandel och dagligvaror

Grovarbetare inom bygg och anläggning

Informatörer

Lagerarbetare

Maskinoperatörer inom grafisk industri och livsmedelsindustri

Montörer inom el- och teleutrustning

Vaktmästare

Sysselsättningen ökar och 1 100 personer väntas anställas i länet under 2016. Trots det ökar arbetslösheten i länet till följd av befolkningsökningen genom det stora antalet flyktingar som kommit.

Under 2015 minskade antalet öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd i Fagersta från 13,5 procent till 13,4. Dock ökade det mellan 2013 och 2014.

Detta till skillnad från Skinnskatteberg och Norberg, som fortsatte öka under 2015.

I Norberg är andelen öppet arbetslösa och de som deltar i aktivitetsstöd uppe i 13,4 procent från 8,3 procent 2013.

I Skinnskatteberg är andelen 9,9 procent 2015 mot 7,9 procent 2013.

Källa: Arbetsförmedlingen

Annons