Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här finns bästa restaurangen

Danmark kan återigen stoltsera med att ha världens bästa restaurang. Sverige klättrar också på den gastronomiska topplistan. Här äter du allra bäst.

Vill du äta i världsklass? Då är det Danmark du ska åka till. Det menar juryn i den prestigefulla tävlingen S. Pellegrino, som varje år utser världens 50 bästa restauranger. Noma i Köpenhamn har legat på listan i nio hela år, och på förstaplatsen mellan 2010 och 2012. Men förra året var det i stället spanska El Celler de Can Roca som blev etta. De halkar ned ett steg till andra platsen i år. Kocken Jordi Roca placeras i stället först när världens bästa bakelsekock utses.

Kocken på Noma, René Redzepi är känd för sin originella tappning av skandinavisk mat, och för att spegla det danska landskapet med kreativa rätter. Även svensk matlagning stiger i juryns aktning. Nästa skandinaviska restaurang på listan är Fäviken, Magnus Nilssons restaurang i Järpen. Den hamnar på 19:e plats och strax därpå, som nummer 23, rankas Frantzén i Stockholm.

Spanien och USA

Europa har sammanlagt 28 restauranger på topplistan. Hela sju av dem ligger i Spanien, bland annat baskiska Mugaritz, Arzak i San Sebastian och Larrabetzu nära Bilbao. Italien har fått med tre restauranger, och Massimo Botturas Osteria Francescana i Modena hamnar på tredje plats.

Nu har också Storbritannien för första gången två restauranger med på topp tio, Heston Blumenthals Dinner på femte plats och Brett Grahams The Ledbury på plats tio.

Även USA har sju rankade restauranger, med fjärde plats som högsta placering, där Eleven Madison Park i New York hamnar.

I Sydamerika sticker Mani ut, restaurangen drivs av kocken Helena Rizzo som utsetts till världens bästa kvinnliga kock. Världens bästa manliga kock utses märkligt nog inte.

För hela listan se:www.theworlds50best.com