Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här föddes kulinariska klassiker

Restaurangen som säger sig ha uppfunnit efterrätten Tiramisù
slår igen. Passa på att njuta av flera delikatesser där de
uppfanns.

Tiramisù är en av Italiens mest kända efterrätter - med utsökt mascarponeost, och kakor blötlagda i marsalavin. Delikatessen sägs ha uppfunnits på restaurangen Le Beccherie i norra Italien, av Ada, mamma till den nuvarande ägaren. Men det traditionella matstället tvingas nu att stänga, på grund av de dåliga tider som råder i landet.

Däremot finns det gott om andra restauranger som bidragit till vårt kulinariska arv. The Telegraph har sammanställt några av dem - och visar var du kan uppleva delikatesser där de uppfanns. Här är fyra av de mest kända.

The Raffles Hotel: Singapore Sling

Åker man till Singapore står en Singapore Sling på måste-listan. Denna drink har blivit en av världens mest kända, och den uppfanns av bartendern Ngiam Tong Boon, innan 1915. Gin, körsbärslikör, Benedictine och club soda hör till ingredienserna. Baren finns kvar och är populär bland turister.

The Savoy: Peach Melba

Persikor, vanlijglass och hallonsås - den ljuvliga kombinationen kallas i dag för Peach Melba. Det var på The Savoy i London som efterrätten uppfanns, av Auguste Escoffier. Den döptes efter den australiska sopranon Nellie Melba, som uppträdde i London under tidigt 1980-tal, då efterrätten skapades.

Harrys Venice: Bellini

Att sippa på en Bellini hör till ett trevligt nöje för Italienresenärer. Drinken uppfanns på Harrys bar i Venedig, och ägaren Giuseppe Cipriani namngav den efter konstnären Giovanni Bellini. Man serverar fortfarande blandningen av champagne och persikopuré - men man vet att ta betalt för den. Rejält. Kanske är det alltså allra bäst att inta drinken på någon annan bar i Italien.

Hotel Tatin: Tarte Tatin

Tarte Tatin, eller fransk äppelkaka som den också kallas, sägs ha skapats av misstag, på Hotel Tatin, i Lamotte-Beuvron, på 1880-talet. Stéphanie Tatin råkade grädda äpplena för länge - och för att rädda kakan vände hon på den så att botten hamnade uppåt. I dag kan man njuta av resultatet världen över - även på det ursprungliga hotellet.