Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kör vi på djur i Västmanland

På lördagen inträffade två trafikolyckor när bilar fick väja för djur. Att krocka med rådjur är väldigt vanligt i länet. Hittills i år har det skett 526 krockar med rådjur. ”De flesta är inte så allvarliga”, säger Susanne Lidmo, Viltolycksrådet.

Annons

Klockan 03.44 på lördagen väjde en 20-åring för ett rådjur och körde in i ett träd. Detta skedde på en grusväg ut efter Ekängsvägen norr om Surahammar. 20-åringen hade smärtor i ansiktet och fördes till Västerås sjukhus. Efter kontroll kunde mannen ta sig hem.

Klockan 06.01 väjde en lastbilschaufför för ett djur på väg 68 utanför Riddarhyttan och körde in i en elstolpe så att elsladden slets av och hamnade på vägen.Vägen var avstängd fram till 09-tiden.

Viltolyckor är väldigt vanligt i länet, visar statistik från Nationella Viltolycksrådet. Mer än 1 000 viltolyckor inträffar varje år i Västmanland, alltså i snitt flera om dagen.

De flesta olyckorna är dock inte så allvarliga, berättar Susanne Lidmo i Viltolycksrådet i Västmanland.

– När det blir personskador är det oftast älg eller ibland vildsvin, säger hon.

Hittills i år har det varit 622 viltolyckor varav 526 gäller rådjur. Den mest olycksdrabbade kommunen är Västerås, följd av Sala och Arboga.

Fullständig statistik och kartor finns på Nationella Viltolycksrådets hemsida.

Annons