Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ligger en mack begravd

Under saneringsarbetet vid den stängda OKQ8-macken i Norberg har resterna av en gammal bensinstation hittats - en och en halv meter under marken.

Norberg. Efter att macken på Malmgatan bommades igen i våras har OKQ8 sanerat marken. Den lilla förorening som fanns har nu tagits bort.

Till sin förvåning stötte grävarna även på spåren av en äldre mack - rör, cisterner och ett husfundament.

– Det är naturligtvis inte vanligt att man hittar en hel bensinstation under marken, säger Johan Haglund, saneringsansvarig på OKQ8.

– Vi har gjort research och det är en gammal BP-mack, tillägger han.

Att det stämmer kan BP-mackens gamla föreståndare Bengt Larsson bekräfta. Han är från Norberg och minns mycket väl den gamla bensinstationen, som stod närmare ån än OKQ8-macken.

– Det var en riktig mack, man sålde bara bensin, oljor, tillbehör och service. Det fanns inte korv och glass på den tiden, säger han.

Han berättar att macken byggdes 1926 och revs i mitten av 1950-talet. Efter det byggdes den nya macken en bit längre upp på tomten.

Avspärrningen runt den stängda OKQ8-stationen har nu tagits bort.

– Från den verksamhet vi har bedrivit är alla föroreningar borta, säger Johan Haglund.

Men upptäckten av resterna från den gamla macken gör att saneringsarbetet inte kan avslutas riktigt än.

– Vi ska ta några prover till nedströms mot ån, för att se att det inte finns några fler föroreningar där, säger Johan Haglund.

ANDERS JANSSON

[email protected]