Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska Skinnsbergs nya miljonbygge ligga

Skinnnskatteberg får ett LSS-boende med sex lägenheter. Byggandet kan förhoppningsvis starta redan i vår, berättar Carina Sándor (FP), kommunalråd.

Annons
LSS-boendet ska byggas till höger om parkeringen, bakom Hemgårdens äldreboende i Skinnskatteberg, på platsen där förskolan Solrosen låg innan. Vinnaren av upphandlingen är Totalbyggen i Västerås AB.

Politikerna beslutade på ett extrainsatt möte i kommunstyrelsen i fredags om totalentreprenad för att bygga Skinnskattebergs första LSS-boende.

– Den största vinsten med detta är givetvis för dem med behov av ett sådant boende. De som finns i andra kommuner kan komma hem, säger Carina Sándor.

Lars Andersson (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen, är också positiv.

– Att som funktionshindrad få ett tryggt boende är en lagstadgad rättighet. Det är bra att vi även i Skinnskatteberg kan bygga det och inte behöver hänvisa våra medborgare till andra kommuner, säger han och fortsätter:

– Det här ger även jobb till cirka tio personer, när boendet är klart.

Målet är att komma i gång med byggandet så fort som möjligt, berättar Carina Sándor.

– Nu när vi fattat ett beslut rätt snabbt hoppas vi att spaden kommer i backen under våren och förhoppningen är att det ska vara klart efter sommaren.

Frågan om byggnation har varit uppe i flera år. Att beslutet om byggnation nu kunde fattas beror på att det är först nu som en upphandling blivit klar. Totalentreprenaden kommer att kosta kommunen cirka tolv miljoner kronor.

Rättigheter till särskild hjälp

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, är till för att människor med funktionsnedsättningar ska få stöd för att kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. 

LSS omfattar bland annat personer utvecklingsstörning och autism. Lagen gäller även personer med andra fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som inte beror på normalt åldrande och som finns kvar under lång tid. 

Personlig assistans eller boende i bostad med särskild service hör till de insatser lagen ger rätt till. Dessa rättigheter är möjliga att kräva i domstol.

Annons