Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här tar Fagerstabon ut pengar åt bedragare

En kvinna från Fagersta dömdes nyligen att betala 99 000 kronor i skadestånd. Hon är en av flera personer från Fagersta som hjälpt nätbedragare att komma över miljonbelopp.

Ett stort antal personer, runt om i Sverige, har blivit bestulna på pengar på ett liknande sätt de senaste åren. Personerna har trott att de hjälpt en vän på Facebook eller andra internetforum, genom att lämna ut sina bankkoder. Vad de inte känt till är att vännens Facebookkonto var kapat av en bedragare.

Bedragaren har sedan länsat personernas bankkonton på pengar. Pengarna har inte förts över direkt till bedragarens konto, utan till personer som agerat som mellanhand. Dessa personer har ofta tagit ut pengarna kontant och fört dem vidare.

– Att de tagit ut kontanter är för att kunna dölja vem man ska skicka dem till, säger Micael Dahlberg, åklagare i Gävle.

Den nyligen dömda Fagerstakvinnan, som är i 50-årsåldern, har tagit emot cirka 95 000 kronor. Hon har sedan fört vidare pengar till en okänd person. Kvinnan, som erkänner brott, har uppgett att hon skulle fått tio procent som ersättning.

Enligt domen förstod hon att det hon gjorde inte var lagligt. Tingsrätten dömer henne till skyddstillsyn för penninghäleri. Vem som utfört de inledande bedrägerierna på internet är oklart.

Huvudmannen är svår att få tag på

Åklagaren Micael Dahlberg har åtalat ett tiotal personer, som bor eller tidigare har bott i Fagersta, för att de har hjälpt Facebookbedragare och agerat mellanhand.

– Det är ingen tillfällighet att så många har bott i Fagersta, utan det är för att någon börjat att jobba där och hittat folk där, sedan har de i sin tur hittat nya, säger han.

Att hitta huvudmannen eller huvudmännen som ligger bakom bedrägerierna är svårt eftersom upplägget går ut på att hålla dem dolda.

– Det är jättemånga personer inblandade och man vet inte vem det är som utför själva tryckningarna på datorn, säger Micael Dahlberg.

En 27-årig man från Gävleborg dömdes nyligen för att han lurat folk på Facebook.

I två av de fallen har pengarna förts över till en man med Fagerstakoppling. Den mannen tog ut pengarna och har dömts för penninghäleri i tingsrätten.

Källa: Åklagarmyndigheten